Tilbake til artikkler

Berlin

Berlin er kanskje best kjent for currywurst og weissbier, men den økende tilstrømmingen av unge kreative fra hele verden har resultert i et raskt voksende baristamiljø i den tyske hovedstaden.

I løpet av de siste par årene har små, uavhengige kafeer og kaffebrennerier poppet opp over hele Berlin. Fenomenet omtales ofte som ”third wave coffee”, eller den tredje kaffebølgen. Det som kjennetegner den tredje kaffebølgen er et særskilt fokus på kvalitet og opprinnelse, kunnskap og eksperimentering. Berlin byr både på kaffebarer som har valgt å spesialisere seg på espressobaserte drinker, og på de som har perfeksjonert dryppkaffetrenden. Her er en oversikt over de aller beste stedene for å slukke kaffetørsten.

Barn

The Barn Roastery (Schönhauser Alle 8)
The Barn Roastery åpnet høsten 2012, men har allerede rukket å bli en kaffeinstitusjon i Berlin. Noen hater det de kaller et pretensiøst konsept, og skiltet på døra som sier ”ingen barnevogner, ingen hunder, ingen laptoper og ingen toaletter”, mens andre elsker at dette stedet handler om kun én ting – kaffe. The Barn ønsker å være et sted hvor kaffesmaking blir en opplevelse, og kan best beskrives som en kaffelab. Minimalistisk med betonggulv, store vinduer mot gaten, lyst treverk og en 1955 Probat kaffebrenner. Ja, her brenner de sin egen kaffe -espressovarianter som tilberedes med melk i tre forskjellige størrelser, eller dryppkaffe som lages på V60, Aeropress, Chemex eller Siphon. Baristaene, i matchende rutede skjorter, er kunnskapsrike, og deler ivrig sin informasjon om de forskjellige bryggemetodene. I tillegg til The Barns egne kaffebønner kan du innimellom finne varianter fra Square Mile i London, eller vår egen Tim Wendelboe.
P.S. The barn har også en mindre filial i Auguststrasse 58.

Oslo_kaffebar

Oslo Kaffebar (Eichendorffstraße 13)
Dette er ikke stedet å gå hvis du ønsker å unngå norsk mens du er på storbytur, for på Oslo Kaffebar dulter du gjerne borti nordmenn som har bosatt seg i byen, men som av og til savner hjemlandet. Stedet eies også av en nordmann, Kristian Moldskred. Oslo Kaffebar er faktisk et av få steder i byen hvor du kan få traktekaffe på godt norsk vis, og til 2.50 koppen (inkludert påfyll) er dette også en veldig god kaffedeal. Her kan du med andre ord bli sittende og småsnakke i det uendelige, kanskje bla litt i vinylradene bakerst i lokalet, eller bare føle deg som hjemme blant det lyse tredekoret. Oslo Kaffebar serverer i hovedsak kaffe brygget på bønner fra Bonanza Coffee Heroes, men er du heldig så byr de også på Solberg & Hansen. Kaffebaren inviterer jevnlig til intimkonserter, så det kan være en god idé og sjekke Facebook-siden før du tar turen.

Bonanza

Bonanza Coffee Heroes (Oderberger Strasse 35)
Bonanza Coffee Heroes ligger kun et steinkast unna det berømte bruktmarkedet i Mauerpark, og det lille lokalet blir derfor stappfullt på søndags ettermiddager. Køen strekker seg gjerne flere meter ut på fortauet, så det er bare å finne frem tålmodigheten. Det er selvsagt ikke bruktmarkedet alene som tiltrekker kundene, her velger man å stå i kø fordi kaffen er verdt hvert eneste minutt av ventetiden. Bonanza brenner sin egen kaffe, og en pose Lekempti er perfekt å ta med hjem som suvenir. I helgene serveres det kun espressobaserte drinker, men kommer du på en rolig hverdag så lager de gjerne en kanne Kalita Wave – som vil være en av de beste kaffeopplevelsene du noen gang vil få. Som det står på skiltet på utsiden av døren: don’t die without trying. Og bedre kan det vel ikke sies.

nofirenoglory1

No Fire No Glory (Rykestrasse 45)
Selv om No Fire No Glory er et sted man primært besøker for kaffens skyld, så er det ingen skam i å nyte denne i samspill med et enormt kakestykke, eller en påsmurt bagel. Det anbefales å velge en V60-variant, gjerne brygget på bønner fra København’s Coffee Collective, eller en ”flat white” – den australske baristaens spesialitet. No Fire No Glory har vintagemøbler og gratis wi-fi, noe som gjør det til et yndet sted blant bydelens mange kreative hoder. Kaffebaren har også en fantastisk uteservering, plassert i solen under store løvtrær, hvor huskestativbenken for to er en spesielt stor hit – og perfekt på date! Etter å ha tilbrakt morgentimene på matmarkedet ved Kollowitzplatz så føles det ekstra godt å kunne trekke seg tilbake hit.

companioncoffe2

Companion Coffee (Oranienstrasse 24)
Companion Coffee har overtatt stafettpinnen etter CK i den fantastiske klesbutikken Voo i Oranienstrasse, et sted som muligens er så nære hipsterhimmelen man kommer. Har man ikke råd til et av designerplaggene, har man likevel råd til en kaffekopp, noe som gjør at alle kan føle seg velkomne her, også Berlins ”fattige” kunstnere. En av gutta som driver Companion Coffee jobbet tidligere på The Barn, som de fleste andre baristaer i byen er han fra kaffelandet Australia, og kan sine saker godt. Sjansen er stor for at du får servert den mest fløyelsmyke cappuccino du noen gang har smakt. Hvis været er fint kan du gjerne ta med deg koppen ut i bakgården på ekte Berlinervis.

fiveelephants1

5 Elephant (Reichenberger Straße 101)
Verdenskartet som henger på veggen er trolig det første du ser når du trer inn i varmen hos 5 Elephant, noe som gjenspeiler det internasjonale klientellet i denne nabolagskaféen i Kreuzberg. Her kan du forvente å møte på en barista som er oppslukt i dyp kaffenerding med en kunde, en grafisk designer som jobber iherdig på Macbook’en, og et par venninner som skravler i vei i et hjørne. I tillegg til å være et kaffemekka (de brenner sin egen kaffe) så føles 5 Elephant som et inviterende sted, hvor det er lov å bli hengende en stund. Utebordene er populære på solrike dager, og fylles fort opp, så hvorfor ikke be om å få kaffen take-away, og rusle langs kanalen som ligger kun en kort spasertur unna?

 

Også verdt et besøk:
Café CK – Marienburgerstrasse 49, Prenzlauer Berg
Godshot – Immanuelkirchstraße 32, Prenzlauer Berg
Chapter 1 – Mittenwalder Strasse 30, Kreuzberg
Sing Blackbird – Sanderstrasse 11, Neukölln