Tilbake til artikkler

Den nye kaffen?

I det minimalistiske lokalet i Williamsburg tilnærmer Brødrene Mast seg sjokolade på nesten samme måte som en barista tilnærmer seg kaffe.

Mast Brothers er muligens like kjent for sitt designpapir som sin bean to bar-sjokolade. En ting er i alle fall sikkert, brødrene Mast er ikke redde for å utforske nytt terreng – noe de gjør med verdens første brew bar for sjokolade. Inspirert av baristaens metoder brygges det sjokolade til perfeksjon i det minimalistiske lokalet i Williamsburg.

HelloHomeShoppe-MastBrothersBrewBar-2Brew baren ligger vegg i vegg med den lille sjokoladefabrikken på N4th Street. Utviklingen av konseptet har tatt bortimot et år, hele tiden med ett mål for øye. Å få frem de særegne kvalitetene i sjokoladebønnene på samme måte som ved kaffe – fra brenning til brygg.

Prosessen starter allerede på sjokoladefabrikken, hvor sjokoladebønnene brennes forsiktig for å beholde de naturlige smakene i bønnene. Brennes de for hardt tildekkes mye av originaliteten, akkurat på samme måte som ved mørkbrent kaffe.

Når sjokoladebønnene er ferdigbrennet sørger en spesiallaget maskin for at skall og kakaonibs går sine separate veier. Mens nibsene blir til sjokolade eller sjokoladedrinker, brukes skallet som kompost, eller gis videre til lokale brennevinsprodusenter for infusering av bourbon og andre godsaker.

Tilbake i brew baren kverner baristaen nibsene manuelt for hver eneste kopp varm sjokolade som serveres. Som kunde kan man velge fra seks typer Mast Brothers single origin sjokolader. Fra Madagaskar til Peru, hver eneste sjokolade gir et unikt resultat. Sjokoladen, ferdig kvernet, legges i teposer og trekkes i ca. fem minutter. Sjokoladen kan også håndbrygges ala Chemex, men baristaen forklarer at trekkemetoden gir en fyldigere kopp.

Mast Brothers

Den ferdige drikken serveres ”rød”, slik kaffe serveres svart. Men her er man ikke mer pretensiøs enn at man tilbyr kunden å tilsette en spesiallaget kakaonibinfusert sirup om man ønsker det.

Den varme sjokoladen minner mer om te enn kaffe, men samtidig er det urettferdig å sammenligne – for sjokoladebønnene har en unik kvalitet i seg selv. For baristaen går mye av dagen med på å forklare konseptet til forvirrede kunder, og fortelle at tradisjonell kakao – nei, det har de ikke.

At man kan kjenne forskjellige smaker ved bruken av forskjellige sjokolader, akkurat som med kaffe, er en spennende oppdagelse. Bønnene fra den Dominikanske Republikk spiller på noter av tobakk og sjokolade, mens Papa New Guinea-versjonen fremstår som både fruktig og røkt.

De unike notene er også fremtredende i kaldbryggversjonen av drinken. Cold brew-kaffe, har tatt det amerikanske kaffemarkedet med storm de siste somrene, og det er med fenomenalt hell Mast Brothers har adoptert denne bryggemetoden til sjokolade. Drikken har en naturlig kremete konsistens, og er både en tørsteslukker og en delikatesse.

Både menyen og lokalet til Mast Brothers Brew Bar er strippet ned til det essensielle. En innebygd hylle fylt med sjokoladeplater er det eneste tilslaget av farger i det ellers hvite lokalet. En Georg Nelson trebenk sitter i enslig majestet foran et gammelt industrivindu, og inviterer ikke til annet enn å bli beundret.

Om sjokolade er den nye kaffen er noe usikkert, men det er interessant å følge med på trenden. Etter en tur til Mast Brothers nye brew bar, er man nødt til å retenke hva sjokolade er, eller kan være.