Tilbake til artikkler

Julebakst med kaffevri

Julebakst og kaffe går hånd i hånd, men hvorfor ikke prøve kaffe i selve baksten? Å bruke kaffe som krydder i pepperkaker og havrekuler fungerer utmerket godt.

Til både pepperkakene og havrekulene har jeg valgt en bærtørket Yirgacheffe fra Kochere, Etiopia. Den er søt, saftig og balansert. Med modent frukt- og bærpreg, passer den utmerket sammen med både krydder og sjokolade. Kaffen er brent av Supreme Roastworks.

Jeg liker å bake med havre siden jeg spiser en glutenfri diett. Havre er naturlig glutenfritt, men kan ofte bli kontaminert i åkeren eller på fabrikken, så pass på å bruke tydelig merket glutenfri havre hvis det er viktig for deg.

Havremel kan kjøpes ferdig malt, eller enkelt lages selv ved å kjøre havregryn i en blender. Resultatet blir litt grovere og smaker mer enn vanlig hvetemel. Ønsker du helt klassiske pepperkaker går det derfor fint an å bytte ut havremelet med hvetemel. De to meltypene oppfører seg nesten helt likt.
Artikelfoto

Pepperkakeoppskriften er testet utallige ganger for å få en balansert og kraftig kryddersmak. Selv synes jeg mange klassiske oppskrifter er litt tamme, og jeg har derfor passet på at oppskriften rommer masse av alt krydderet som er godt i pepperkaker, og selvsagt et lite hint av kaffe.

Fremgangsmåte:
Start med å smelte smøret på lav temperatur i en stor gryte, gjerne en jerngryte. Når smøret er smeltet tilsetter du sukker og sirup. Rør rundt til sukkeret er helt oppløst.

Bland krydderet – nellik, kanel, ingefær, kardemomme, pepper og muskatnøtt. Rør det inn i smørblandingen. Trekk gryten av varmen og avkjøl blandingen litt før du rører inn egg og espresso.

Vei opp melet og bland inn bakepulveret. Rør det tørre inn i det våte litt etter litt. Dette kan gjøres rett i gryta eller i en kjøkkenmaskin. Jeg synes det er best å lage deigen i gryta. Deigen skal være litt løs, og den trenger litt tid på å sette seg ordentlig.

Sett lokk på gryta eller pakk inn deigen i plastfolie. Sett deigen kaldt i et par timer, helst over natten.

Strø litt mel på kjøkkenbenken og kjevle ut deigen. Stikk ut ønskede pepperkakeformer og stek pepperkakene midt i ovnen på 180 grader i cirka 7-9 minutter, avhengig av størrelse og tykkelse. Det lønner seg å steke store og små pepperkaker hver for seg.

PEPPERKAKER
200 g smør
2 dl sukker, gjerne rårørsukker
1 dl lønnesirup eller mørk sirup
2 egg
500 g havremel og ekstra til utbaking
1 ts bakepulver
4 ts nellik
4 ts kanel
3 ts ingefær
3 ts kardemomme
4 ts pepper
1 ts muskatnøtt
6 espressoshot
Bakst
Havrekuler er typisk jul for meg, men de passer også utmerket resten av året som et lite energitilskudd. Bruker du en fruktig kaffe vil kulene få et uventet hint av rom. Det er viktig å bruke kakao og vanilje av bra kvalitet siden dette er avgjørende for den gode smaken.

Fremgangsmåte:
Bland kokosolje eller mykt smør, espresso, vanilje, kanel, salt og sukker sammen til en pasta. Finhakk dadlene og bland dem inn. Rør så inn havregryn.

Trill kuler av massen og rull dem i kokos.
Kan oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet i opptil én måned.

HAVREKULER
1,5 dl havregryn
10 dadler
3 ss kakao
50 gr kokosolje eller mykt smør
2 espressoshot
1 ts vaniljepulver
½ ts kanel
¼ ts salt
1 ss sukker, gjerne rårørsukker eller honning
Kokos til å rulle kulene i