Tilbake til artikkler

Oppfinneren

Peter Schlumbohm ville lage den perfekte kaffebrygger, 70 år etter er den mer aktuell enn noen sinne. Chemex har en like naturlig plass på MOMA som på kjøkkenet ditt.

For godt og vel 70 år siden ville Peter Schlumbohm lage den perfekte kaffebrygger, og nå er den mer aktuell enn noen sinne. Den naturlige plasseringen av Chemex strekker seg langt utenfor MOMA, kjøkkenet ditt og Ian Flemmings James Bond-romaner. Det finnes nemlig en mengde mer eller mindre nyttige bruksområder for kaffebryggeren.

Man kan kanskje sammenligne Peter Schlumbohm med Walt Disneys Petter Smart. Han står bak et utall oppfinnelser – eller – oppfinnelser er kanskje å ta litt i, men blant patentene han søkte om finner vi “ubrennbar bensin”, “skriveverktøy” og “en metode for å opplyse rom”. Bortsett fra ubrennbar bensin kan nok ikke de andre oppfinnelsene tilskrives herr Sclumbohm. Uansett – han ville lage et filtreringssystem for laboratorievæsker. Han kombinerte en Erlenmeyerkolbe med en trakt, og et tykt papirfilter. Senere la han til luftkanalen som også er hellekanten, fordi vakuum forhindret væske fra å renne igjennom. Det mest ikoniske ved Chemex er kanskje allikevel den lekre trehalsen, som ble lagt til for å hindre smertefulle brannskader.

Chemex

Det er kanskje ikke helt riktig å si at Peters Chemex ble den perfekte kaffebrygger, men som den oppfinnsomme personen han var – og selvsagt med økonomiske baktanker – fant han alternative bruksområder. Dermed var kaffebryggeren Chemex født. Som en kaffebrygger vil filteret, som er 20 til 30% tykkere enn vanlig, fjerne så godt som alle sedimenter og lipider. Kaffen vil ha lite bitterhet, og fremstå fyldig og balansert, men malingsgrad, kaffe- og vannforhold og vanntempereatur må selvsagt stemme – og man kommer heller ikke utenom god kvalitetskaffe og godt vann.

I 1958 ble Chemex utnevnt som et av de best utformede designproduktene av Illinois Institute of Technology, og fikk en permanent plass i utstillingen til Museum of Modern Art (MOMA) i New York. Et snaut år tidligere figurerte den som James Bonds utvalgte kaffebrygger i romanen “From Russia, with Love” samtidig som den har dukket opp i et utall filmer og tv-serier gjennom de siste 60 årene. Dog alltid brukt til kaffebrygging, men i tro Peter Schlumbohm-ånd vil jeg også nevne noen alternative bruksområder:

Skal du trekke te til mange? Kjør på med ønsket mengde te og vann på riktig temperatur, og kombiner dette i en Chemex. Mangler du vannkaraffel eller saftmugge, så fortvil ikke – Chemex gjør jobben med bravur. Kaffeconnoisseurer er ofte glade i god vin – i alle fall drikker vi vin. Uansett, mange fyldige og kraftige viner har godt av å luftes, eller dekanteres, som det så fint heter. Med en Chemex eliminerer du nødvendigheten av en egen vinkaraffel. Og apropos flytende godsaker – en venn av meg oppdaget at kombinasjonen av den varmebeskyttende trehalsen og den praktiske hellekanten gjør den til et fantastisk sausenebb! Men du bør være glad i mengder av saus, eller ha et stort selskap å servere. Den vil definitivt gjøre nytte for seg, i alle fall. Personlig er jeg mer glad i tykk og fyldig yoghurt, og da kommer filtreringsegenskapene virkelig til nytte. Tynn yoghurt forvandles til tykk og fløyelsmyk i løpet av kort tid.

Chemex

Beveger vi oss bort fra kjøkkenet eller spiseplassen finnes det fortsatt flere bruksområder. Om du ikke har et laboratorium, og trenger å filtrere væsker, kan en Chemex gjøre nytte som blomstervase. Egentlig trenger du ikke blomster i den engang. Den er vakker nok i seg selv, og tar seg meget godt ut i alle kriker og kroker.

Når festen strekker seg inn i de seinere timer, og den dekanterte vinen forlengst er drukket opp, kan du også enkelt blande cocktails i Chemex’en. Selvsagt i store mengder. Drikker som skal shakes fungerer heller dårlig, men med røredrinker viser Chemex’en nok en styrke. Hva med en klassisk Dry Martini? Men i stedet for James Bonds foretrukne metode tar vi den “stirred, not shaken”.

Altså har designikonet egenskaper som går den gjennomsnittlige kaffebrygger en høy gang. Men hvordan brygge et godt kaffebrygg på en Chemex? Ta en titt i bryggeguiden for gode tips.

_MG_2253

 

Tanker, teknikker og teorier bak et godt Chemex-brygg florerer.
God kaffe og godt vann er essensielt, men det kan også være nyttig med en hellekanne. I nødsfall vil et desilitermål, eller noe annet med en hellekant gjøre nytten. Det viktigste er at du klarer å kontrollere vannstrålen.

1.
Firkantet filter er det desidert enkleste. Brett det ut ved å ta tak i én av de fire hjørnene og plasser filteret med tre ark mot luftekanalen. Fukt og forvarm filteret med varmt vann.

2.
For et brygg på omkring 1 liter bruker jeg 65 gram kaffe på 1 liter vann. Malingsgraden er tilsvarende det du vil bruke på en presskanne – altså grovt. Mål opp, og mal kaffen.

3.
Hell av vannet enten ved å løfte ut filteret, eller ved å skille bakenden av filteret fra Chemex-en – og helle av vannet via luftekanalen. Sett bryggeren på vekten og ha i kaffen. Nullstill.

4.
Nå er det tid for å fukte kaffen. Bruk vann med en temperatur på rundt 94 grader. Den store overflaten gir stort temperaturtap, men samtidig må man ikke bruke for varmt vann. Hell forsiktig i sirkler fra midten og ut, og prøv å fukte all kaffen med minst mulig bruk av vann. Du vil se at kaffen vokser i filteret, og gasser slippes ut. Under brenneprosessen dannes det CO2 i kaffebønnene. Jo ferskere kaffen er, desto mer CO2. Når kaffen kvernes starter frigjøringen av CO2 og tilsettingen av vann akselererer prosessen Jeg lar denne blomstringen holde på i cirka ett minutt.

5.
Start i midten og hell ganske voldsomt i sirkler utover. Ved rundt 4 dl, eller cirka 2/5 av vannmengden, stopper du hellingen. Vent til vannet synker litt ned, og du ser at kaffen er på vei til å “tørke ut.” Fyll på med vann til rundt 7 dl – 4/5-deler av vannmengden – og hell på resten av vannet i etapper. Prøv å holde vannstanden nogen lunde på samme nivå. Dette gjør at det meste av kaffen er i kontakt med vannet under hele kaffebryggingen og gir en jevnere ekstrahering. Lar du for mye av kaffen ”tørke” ut vil kaffen midt i filteret bli overekstrahert og resten underekstrahert. Mange sverger til å røre rundt i kaffe/vannbadet under bryggingen, men jeg syns ikke denne ageringen av kaffe gir nevneverdig bedre brygg. Jeg er tilhenger av prinsippet om å ikke gjøre det mer komplisert enn nødvendig.

6.
Når siste rest av vannet er helt i, bør det ha tatt 4-5 minutter alt i alt. Vent til væsken fra filteret begynner å dryppe før du fjerner filteret.

7.
Nyt en god kopp kaffe brygget på et designikon som virkelig har satt spor etter seg.

Teknikkene enkelt lar seg enkelt skalere til lavere volum.