Tilbake til artikkler

Trekkfuglen

Oslo-yndlingen fortsetter å spre sine vinger, jungeltelegrafen melder om at New York snart står for dør, i høst utvides Tokyo-avdelingen med et eget kaffebrenneri: Fuglen Coffee Roasters.

Kjenner du noen som ikke bærer på en hemmelig drøm om å åpne en kafé eller en bar? Ikke jeg heller. Fuglen-eiere Halvor Digernes, Einar Holte og Peppe Trulsen lever tilsynelatende ut alle Oslo-hipsteres våte drøm. Ikke bare har de funnet et konsept som fungerer knallgodt her hjemme, men et konsept som lar seg eksportere lettere enn brunost. Med kaffe, cocktails og skandinavisk vintagedesign er Fuglen en suksesshistorie på matt papir.

Fuglen Coffee Roasters
Tokyo-drømmen ble virkelighet i 2012 da Fuglen åpnet i et hvitt hus på et stille gatehjørne i en hip, men noe avsidesliggende del av Shibuya. To år etter åpningen står et nytt kaffebrenneri på trappene.

– Å åpne et kaffebrenneri har vært en drøm for oss lenge, sier sjefsbrenner Ben Symes. – For to år siden, når vi først åpnet Fuglen Tokyo, forpliktet vi oss til å jobbe med den absolutt beste kvalitetskaffen, og vi bestemte oss for å sende kaffe fra Oslo til Tokyo hver eneste uke. Dette var, selvfølgelig, et logistisk mareritt, tidkrevende og dyrt, men vi var fullt ut bestemt på å kun servere den kaffen vi syntes var den beste. Det neste logiske steget var å åpne et brenneri her i Japan, og fortsette med konseptet vårt som er lysbrent kvalitetskaffe på den nordiske måten. Brenneriet har operert under radaren i et par måneder allerede, men offisiell åpning var 31. august. Over sommeren ble de aller første posene fylt med nybrent kaffe. Med sin hvite innpakning og røde Fuglen-logo, kunne ikke posene matchet eksteriøret til kaffebaren i Shibuya bedre.

Sommeren ble også brukt til å legge siste hånd på interiøret. Lokalet til brenneriet gjenspeiler skandinavisk minimalisme, med hvite vegger fra gulv til tak. En restaurert 1948 Probat UG12 kaffebrenner står frem som stjernen i rommet, mens store striesekker med kaffebønner ligger strødd utover gulvet.

Striesekkene er importert fra anerkjente Nordic Approach. Dette var et naturlig samarbeid for Fuglen – som hyller Nordic Approach som en ledende aktør når det kommer til kvalitet, bærekraftighet, transparent handel, og godt samarbeid med lokale produsenter.

Trekkfuglen_probat

Skandinavisk kaffefilosofi
Den skandinaviske tradisjonen tro, er Fuglen Coffee Roasters stolte av å kunne tilby lysbrent kaffe.

Siden Fuglen ikke har funnet brennerier lokalt i Tokyo som brenner kaffebønner etter samme filosofi, har de frem til nå importert kaffebønner fra norske kaffebrennerier – som Tim Wendelboe og KAFFA.

Daglig leder hos Fuglen i Tokyo, Kenji Kojima, kan fortelle at det har vært en omstillingsprosess for deres japanske kunder å bli vant til smaken av lysbrent kaffe, men de har lært å elske den. Den eneste klagen har vært den høye prisen.

Det er altså mange Yen å spare på å brenne kaffen selv, men det er hull i det japanske kaffemarkedet hva lysbrent kaffe gjelder, sier Kenji. Han mener den tredje kaffebølgen ikke har kommet så langt i Tokyo som mange skal ha det til, og Fuglen er en av få aktører som praktiserer den skandinaviske kaffefilosofien.

Tilbake til Ben på brenneriet, som forklarer hvorfor Fuglen har en annen stil enn andre brennerier i byen.

– Vi strekker oss for å nå det samme nivået av kvalitet, innovasjon og stabilitet som våre inspirasjonskilder i de nordiske landene. Vårt mål er å lage et produkt som er så transparent som mulig, som fremhever de naturlige smakene og den unike karakteren til kaffebønnenes opprinnelse. Dette er nytt i Tokyo, selv om kaffescenen her er under rask utvikling. Det åpnes nye brennerier, både lokale og internasjonale, og et voksende marked tørster etter spesialkaffe.

Trekkfuglen

Bar Zingaro
Kaffebrenneriet er ikke Fuglens eneste nyvinning i Tokyo. I november i fjor åpnet de Bar Zingaro i samarbeid med den japanske kunstneren Murakami. (Nei, ikke den Murakami. Han andre, du vet – han som har designet det lekne mønsteret på de ikoniske Louis Vuitton-veskene).

Takashi Murakami, heter han, og han er mannen bak Zingaro Galleries – et anerkjent kunstgalleri med avdelinger i Taipei og Berlin. Kaffe, drinker og kunst er de tre hovedingrediensene bak galleribaren. Baren fungerer altså som en forlengelse av galleriet, og akkurat som hos Fuglen serveres det kaffe på dagtid og cocktails etter solnedgang.

Med seg på laget har de også hatt sin vante arkitekt Jonas Lippestad, som har sørget for at baren har fått den gjenkjennelige Fuglen-stilen, dog med en Murakami-vri.

Internasjonalt
Fuglen er kjent for sin skandinaviske vintagestil, og interiøret hos Fuglen Tokyo er et teakmekka for den designbevisste. Selv om alt egentlig er annerledes enn hos Fuglen i Oslo, føles det likevel som ett og samme sted. Ikke rart at dette har blitt et stamsted for nordmenn med hjemlengsel i den japanske hovedstaden.

På en lørdagskveld i Tokyo er det en god miks av nordmenn og japanere innom den norske kaffe slash cocktailbaren. Noen kickstarter kvelden med akevittbaserte drinker, nordmenn av nostalgiske grunner – japanere av eksotiske, mens andre kun ønsker å slukke koffeintørsten etter en lang uke.

Selv med et inntog av internasjonale kaffeinstitusjoner som Coutume og Blue Bottle, pluss lokale favoritter som Nozy og Little Nap, står Fuglen sterkt i Tokyos voksende kaffejungel.

Ja, det er nok av nordmenn innom, men også mange lokale har fått opp øynene for lysbrent kaffe. Og siden Fuglen har blitt et naturlig innslag i de kurerte Tokyo-guidene til internasjonale designpublikasjoner, som Wallpaper og Monocle, finner også en økende skare turister veien til det hvite huset ved Yoyogi-parken. Det er et variert klientell som nå får glede av Fuglens egenbrente kaffe.

Selv om Fuglen ikke har planer om å åpne et kaffebrenneri i Oslo med det første, så trenger ikke kaffegale Oslo-borgere å fortvile, eller kjøpe flybillett til Tokyo. Ben og Kenji tenker på dere – og sender regelmessig over noen poser kaffe til hyllene i Universitetsgata.

DSC_1024_ny

Løp og kjøp!
Besøk:
Fuglen – 1-16-11 Tomigaya, Shibuya
Fuglen Coffee Roasters: Tokyo, Shibuya-ku, Jinnan 1-2-5
Bar Zingaro – Nakano 5-52-15, Nakano Broadway