Tilbake til artikkler

Arven etter far

Marit Sandberg vokste opp i farens bakeri i Svolvær. Etter et liv som lærer bestemte hun seg for å følge drømmen å starte sitt eget steinovnsbakeri. Eldhusbakeriet ligger noen hundre meter fra huset hvor Marit bor, mellom havet, blomsterenger og fjell.

– Gjær, vann, mel… og salt! Jeg må ikke glemme saltet.

Marit veksler småstresset mellom å koke melk til vaniljekrem, og sette grovbrøddeig. Klokka er halv åtte, og hun gjør klar deigene som skal bli til deilige steinovnsbrød i morgen. Marit drar frem en stor, gråbrun papirsekk med mel fra Holli Mølle, og med en skikkelig gammeldags tre-øse har hun mel i bakemaskinen.

– Tenk, denne er lagd av et helt stykke tre. Den lå igjen i gammelhuset som tilhørte foreldrene mine. Jeg mistenker at den stammer fra bestefars tid som baker på Strømodden.

Både Marits far og bestefar var bakere, og hun minnes da hun som fireåring stod storøyd i Dampbakeriet i Svolvær og beundret de store deigene som ble bearbeidet i maskinene. Hun holder øsen med begge hendene, og ser ned på den mens hun forteller.

– Åh! Der brentes nesten melka. Brent og overkokt melk er det verste.

Hun snur seg kjapt og redder melkegryta. Så har hun i vesterålseggeplommer og massevis av ekte vanilje. Vaniljekremen piskes iherdig for hånd. Marits far sa alltid at man aldri skal spare på de gode råvarene, og det er et råd hun har tatt til seg.

Les resten i BRYGG 04/15: bryggmagasin.no/shop

Artikkel_02