Tilbake til artikkler

Bak fasanen

Oslos nye vinbar har jobbet hardt for at alle sansene skal tilfredsstilles. Nederst på Løkka får du trøffeltoast, kaffe og vinyl.

3. desember i fjor åpnet Territoriet nederst i Markveien på Grünerløkka i Oslo. Bak vinbaren står to gründerpar og to sommelierer.
– Vin, gin, kaffe og vinyl. Det er hovedtanken, forteller medeier og daglig leder, Magnus Egerdahl Nørsett.
– Så er det bare å leke seg rundt det.
Tanken hadde lenge ligget og kvernet i hodet på Rudolf Reim. Han savnet et sted i Oslo med god musikk og god vin.
– Ideen er Rudolfs. Han delte den med Sigve, som var enig. Så fikk de med seg fruene.
1. september i fjor signerte de kontrakten på de gamle lokalene til Sound of Mu.
– Alt skjedde veldig raskt da det først skjedde, mimrer Magnus.
Innen kun et par måneder hadde Oslo fått sin egen vinbar.

Artikkel06

Lokal(e)design
Baren er hjertet i lokalet. Bardisken i messing føles kjølig under fingertuppene.
– Vi trenger ikke å gjøre noe med den. Det er meningen at den skal bli “stygg”, sier Magnus.
Innredningen står duoen Kråkvik & D’Orazio for. Interiørarkitektene Jannicke og Alessandro bor, arbeider og driver butikken Kollekted by på Grünerløkka.
– Vi har vært veldig heldige med at de hadde tid og lyst. Stolene som står ved vinduet er deres private. Så nå har de ingen stoler hjemme, sier Magnus.
– Det har vært et spennende og morsomt samarbeid, forteller Alessandro D’Orazio.
– Tanken bak innredningen var å skape et tidløst, avslappet sted som ikke skulle se nytt ut, men være spennende og litt annerledes. Vi har jobbet mye med materialvalg og lagt vekt på kontraster som betong, fløyel, messing, jern og stein. Fargeskalaen er mørk og myk med innslag av messing og gull, blanke og matte overflater, sier han videre.
Møblementet er en god blanding av vintage og nytt. Sofaene langs veggen er spesialdesignet av Runa Klock og trukket i myk fløyel. Veggene er i kjølig, lys grå betong. Behagelig å plassere blikket på. Medeier Sigve Aspelund har tatt to av bildene som henger på veggene. Over hyllen hvor vinylplatene står, henger et stort portrett tatt av Trine Hisdal.

Artikkel03

Godlyd
– Vi har brukt om lag 150 timer på å finne vinylen vi har nå. Det er mye nedlagt arbeid, forteller Magnus.
All musikken som spilles er på vinyl. Kundene kan selv bla gjennom platene og sette sitt ønske i kø.
– Det er mest soul, blues, funk, rock og jazz. Etter hvert skal det komme litt gammel hiphop også. Men vi kommer til å holde oss borte fra elektronisk musikk, techno og house. Vi vil ha musikk med sjel, sier Magnus.
Vinen, som er stablet i spesialdesignede skap bak baren, brukte de mer eller mindre to måneder på å plukke ut.
– Noen vinmerker må man ha for å bli anerkjent som en god vinbar. Ellers er det noen kjærlighetsprosjekter og noen rimeligere viner. Vi tar hensyn til alle prisgrupper, og tar kun inn vin vi kan stå for.
De over 200 forskjellige vinsortene kan alle serveres på glass.
Territoriet er en av få, om ikke den eneste baren i Norge, som bruker Cora-vinåpner. Den har en kirurgisk nål som stikkes gjennom korken slik at man kan skjenke et glass, og så få korken tett igjen når nålen fjernes.
– Vi vil gi folk gode vinopplevelser, og bruke ekspertisen vår til å hjelpe folk å finne det de liker. Det skal aldri være noen i denne vinbaren som føler seg som en idiot fordi de ikke har peiling på vin, sier medeier Rudolf Reim.

Artikkel05

Vennedrinker
Nesten alle varene som serveres stammer fra lokalområdet, bortsett fra vinen. Kaffen kommer fra Tim Wendelboe litt lenger opp i nabolaget. Brød får de fra Grünerløkka Bakeri.
– Filosofien er at vi skal være veldig gode på det vi har. Vi er gode på vin. Vi er gode på kaffe. Og vi har valgt å spesialisere oss på Gin Tonic. De ulike variantene har vi oppkalt etter folk vi kjenner, forteller Magnus.
– Vi har en som er laget av italiensk gin med fennikel og lavendel. Den er oppkalt etter Alessandro D’Orazio. Da han smakte den, sa han at den var jo søt og ikke sur, slik som han, ler Magnus.

Lukt og smak
Nederst i Markveien serveres det også trøffeltoast etter oppskrift fra Alsace-produsent Catherine Faller.
– Vi har ventet lenge på at trøflene skulle bli gode nok, så nå er det trøffeltoast for alle penga.
I helgene tilbyr de lunsjfjøler med blant annet spekemat og ost. Alt servert på trefjøl. Har de ansatte lyst til å bake, gjør de det.
– Det er noe med duften når man kommer inn i et lokale med fersk bakst, sier Magnus.
Akkurat denne søndagen holder han på å vispe sammen en vaffelrøre. En annen helg fikk de ansatte lyst på eplekake og disket opp med det. Lurer man på hva som står på menyen, kan man følge med dem i sosiale medier, hvor de er meget aktive.
– Vi forsøker å legge ut noe hver dag, hvis ikke legger Frank ut, sier Magnus.

Artikkel04

Frank
Øverst på bakveggen, med utsikt over hele lokalet, står den utstoppede fasanen Frank. Han har egen Instagram-konto og sto på disken da Magnus var tilbake etter juleferien.
Det hele startet med fasanskjorten til Magnus, som han hadde hintet om at skulle bli jobbuniform på Territoriet.
– Jeg tror de ble litt lei.
Det ble ingen jobbuniform, men en egen fasan.
– Jeg hadde kommet med forslaget Frank som navn på baren en gang i tiden. Det ble nedstemt, men det ble til slutt en Frank. Fasanen Frank, sier han fornøyd.

Stedfølelse
– Det er viktig å skape et sted som er i harmoni med nabolaget, sier Rudolf.
–“Dette manglet på løkka” er det mange som sier. Det er viktig for oss at det skal være ujålete.
Magnus forklarer navnevalget.
– Vi som eier, bor på Rodeløkka, Grünerløkka og Torshov. Dette er vårt “territorie”.

@Territoriet || FB:Territoriet || @Fasanen_frank

Artikkel02