Tilbake til artikkler

Botanikk i sentrum

I Oslos grønne bar, hender det at innehaverne spiller hørespill for urtene om de henger med hodet. Alt for en god drink.

På hjørnet av Bernt Ankers gate, der veien møter Torggata, skimtes en innendørs jungel gjennom et digert vindu. Det du ser er Torggata Botaniske.

Da de åpnet dørene i midten av februar, hadde de tre grunnleggerne, Stian Vaagland, Veronica Vollund og Daniel Gjerde Fouché, allerede arbeidet beinhardt i ett år. Baren ble bygget med egne hender. Dagen før åpningen fylte de lokalet med klatrende planter som på sikt skal dekke både vegger og tak.

Artikkel-07

– Vi har alle lang fartstid i bar. Det gjør at man sitter igjen med en god del kompetanse innen dette faget og i stedet for å sakte, men sikkert trekke seg ut av bransjen, ville vi heller bruke kompetansen til å starte noe eget, sier Stian.

– Det er noe med å være sin egen sjef. Vi er entreprenører, alle sammen, legger Veronica til.

Det begynte i det små. De tittet forsiktig etter lokale. Plutselig fikk de kniven på strupen etter et møte med Thon Eiendom – de fikk vite at lokalet på hjørnet av Torggata stod ledig.

– Vi leverte en litt vag prosjektbeskrivelse, men de likte ideen, forteller Stian.

Derfra har det vært en lang vei å gå. Fra halalslakter til tropisk cocktailbar.

– Hele lokalet måtte omreguleres til riktig næringskode. Det har vært mange søknader og omveier å ta, fortsetter Stian.

Laboratoriske urter
Det har også gitt dem tid til å utvikle konseptet underveis. På endeveggen, innerst i lokalet, har de et dyrkeskap hvor de driver med såkalt hydroponi – dyrking av planter i næringsløsning uten bruk av jord.

– Det er mer renslig, i og med at man skal bruke urtene i drinker. Det skal også være en mer effektiv måte å dyrke på, sier Veronica.

Det er den samme dyrketeknologien som brukes i romfartsindustrien, også på McMurdo-stasjonen i Antarktis dyrker de frukt og grønnsaker ved hjelp av samme metode. Plantene tilføres gjennomluftet vann som er tilsatt næringsstoffene de trenger for å vokse. Metoden ble utviklet av blant andre den tyske botanikeren Julius Von Sachs på 1860-tallet.

Til å hjelpe til med plantene har de husgartner Gabriel Bøen. For øyeblikket står han i baren og kloner urter. En og en plante spaltes og puttes i reagensrør som skal inn i skapet. Brasiliansk bossa nova spilles over høyttaleranlegget.

– For mange assosieres hydroponi med dyrking som ikke er så stueren. Luftavtrekk, kunstig lys og næring – ikke det vanligste nordmenn har hjemme på kjøkkenet, sier Stian og ler.

Det er planter i taket, planter som smyger seg oppover veggene, og over døren står en kaktus. De har installert drivhuslys i taket og luften er fuktig.

– Det kan være litt kleint å være førstemann i en bar, men her er det mange levende vesener å prate med – plantene, sier han videre.

– I starten satte vi på hørespill for dem, da trivdes de godt, bare det ikke ble for skummelt.

 

Artikkel-09

Hjemmesnekret
De tre barmenneskene hadde en stor jobb foran seg da de tok over det gamle halalslakteriet i 2014. Alt har de gjort selv. Fjorten tonn blåleire er gravd ut, veggene slammet. De har bygget lamper selv, baren er satt sammen av gamle bord Stian har funnet på finn.no og taket er lakket. Gulvet er et puslespill av trebiter de har lagt selv, pusset og lakket seks ganger. Til og med fasaden har de satt inn på egen hånd.

Frem til en måned før åpning, var baren en byggeplass.

– Vi har ikke sett så mye til andre barer, men heller hentet inspirasjon andre steder, sier Stian.

De ønsket å lage et uttrykk de ikke hadde sett tidligere. De havnet på tropisk botanikk – et brudd med mørk velur. Drinkene er deres signatur.

– Vi er alle veldig interessert i smak, sier Stian.
– Brennevin er basert på urter. Da er det naturlig å gå den veien.
– Å bruke ferske råvarer er både i tiden og ganske riktig, legger Veronica til, før hun fortsetter:
– Vi har tatt avstand fra bar-nerding. Vi vil gjøre cocktails tilgjengelige for folk ved å bruke bra råvarer og klare smaker.

Denne cocktailfilosofien er en fortsettelse av Stian og Veronicas forrige prosjekt – Baroppdrag, som er et cocktail-catering selskap som lager drinker til store og små private arrangementer.

Artikkel-03

Hjemmekoselig
– Har det blitt slik dere så for dere da dere startet for et år siden?
– Ja, det har blitt det. Hovedtrekkene stemmer, sier Stian.
– Og hvordan har mottagelsen vært?
– Veldig bra, sier Veronica.
– Over all forventning, legger Stian til.

– Du kan gå veldig mange steder for å drikke. Det er atmosfæren som er viktig. Et sted hvor venner møtes, hvor det er litt hyggeligere enn hjemme. Når det er mye folk, blir det ganske tropisk her inne.

Mens våren nærmer seg, gror det både utenfor og innenfor vindusrutene i Torggata Botaniske. I motsetning til klisjeen om at bartendere holder nachspiel til langt på natt, vanner de planter etter stengetid, snakker med plantene og kanskje setter på et hørespill.

 

Artikkel-02

Kaffe på stett
Her serveres kaffe fra Supreme Roastworks, og planen er, etter hvert, at kaffe også skal inn på barkaret. Kalde kaffedrinker som frisker opp med rene, klare, gode smakssammensetninger hvor man smaker det man drikker. Subtil på smaker, kaller Stian det.
I mellomtiden har de eksperimentert med to smakfulle, kaffebaserte drinker for BRYGG.


Torggata Botaniske No.1
Goliat kaffestout kokt til sirup med litt sukker
Japansk Nikka whisky
Grovmalte, kaldbryggede, etiopiske kaffebønner blandet i vodka
Appelsinskum
Isbiter
Bland sirupen med whisky, is og kaldbrygget kaffe i vodka og rist det.
Sil i et glass, gjerne frostet og avslutt med appelsinskum på toppen.


TorgGata Botaniske No.2
Pernod
Agavesirup
Sjokoladeis
Kaldbrygget kaffe med vodka
Bland anisspriten med agavesirupen, sjokoladeisen og den kaldbryggede kaffeblandingen. Rist væsken med isbiter.
Hell drinken i et høyt stettglass og pynt med revet sjokolade.
Spill brasiliansk bossa nova i bakgrunnen og nyt.