Tilbake til artikkler

Det Røde Huset

Hvor setter du deg når du trenger å senke skuldrene med en kaffe, litt fin utsikt, som for eksempel Akerselvas kraftigste vannfall, og unne deg en nystekt vaffel? Jo, du drar til Hønse-Lovisas hus.

De fleste osloboere har kjennskap til det røde huset med den koselige hagen. Oppført som sagmesterbolig rundt år 1800, senere bebodd av privatpersoner og kunstnere frem til 1993, den gang kommunen overtok driften.

MAL_Header_2560x1440px12

Vi går inn i det koselige røde huset fra duskregnet utenfor. Det er som å tre tilbake i tid. Med gamle trevegger og hjemmekoselig interiør føles det avslappende og upretensiøst.

Ved den store peisen står daglig leder Anne Mette Hegdahl og steker vafler, vafler som lukter så hjemmelaga og ekte at det er umulig å ikke takke ja til en plate med fem hjerter.

Hun minner kanskje litt om Hønse-Lovisa fra Oskar Braathens klassiske fortelling, karakteren som tok seg av vanskeligstilte unge mødre med barn utenfor ekteskapet – en varm og inkluderende person. “By og land, hand i hand”, sier Anne Mette, og det føles som vi er langt fra Oslos mylder og en stressende hverdag.

Vi setter oss ned med Anne Mette. Hun er en kreativ og engasjert sjel, har jobbet med teater og laget forestillinger i friteatermiljøet, arbeidet som scenograf, med svennebrev i møbelsnekkeri og genuint opptatt av å videreføre håndverkstradisjoner til den yngre garden. Hun ønsker å lage en uformell møteplass for kulturformidling.

Ildsjelen har vært her siden 2007, og det er hun som bestemmer hva som skjer i det røde huset. Helt siden den første dagen for åtte år siden har Anne Mette hatt klare ideer om hvordan stedet skal drives og hva slags profil det skal ha. Menyen reflekterer hennes lidenskap for tradisjonelle oppskrifter og norske merkevarer. Det er lett å føle hvor mye Hønse-Lovisas hus betyr for henne. Hun prater ivrig og kan imponerende mange detaljer fra en 200 år lang historie.

Her serveres vafler velkjente langt utenfor bygrensa, rømmebrød, kokosboller og sandwicher. Også er det krydderkaken da, den saftige kaken som ikke gikk ubemerket hen da franske matmagasinet Elle á Table var innom på besøk. De ble så forelsket i oppskriften at de tok den med seg og delte den med franske lesere. Vi får etter litt nøling med oss oppskriften vi og.

Artikkel 1280x750px14

Lokale råvarer

–Fra første arbeidsdag har vi kvernet kaffe for hver eneste kanne vi lager. Her prioriterer vi økologisk kaffe, som er i tråd med profilen vår. Her får du ikke noe latte altså, det er sort kaffe med melk, ler Anne Mette.

Leverandørene betyr mye. Solberg & Hansen som leverer kaffen får skryt for både god oppfølging og service. I Drammen har hun funnet Metier Drops, et søskenpar som lager hjemmelagde drops. Disse er populære blant barneskoleelevene fra Sagene skole, rett over gata. En gjeng forlot huset i det vi kom, med drops sjonglerende rundt i munnen.

Vi får også smake noen av de gamle klassikerne, som Kongen av Danmark, og igjen kjenner vi på følelsen av en svunnen tid.

På den andre siden av elva ligger Sagene Bryggeri, de leverer kjørepils til Hønse-Lovisas hus.

–Det er jo stas at Sagene har fått sitt eget bryggeri, vi støtter det lokale. Selv om vi ikke serverer alkohol så er det jo genialt med den alkoholfrie varianten de kaller kjørepilsen, sier Anne Mette.

Artikkel 1280x750px15

Kulturhus

–Det kan bli lange dager, og det er ikke til å legge skjul på at det er mye hardt arbeid i å drive stedet. Huset som er verneverdig skal holdes ved like, og vi har et høyt ambisjonsnivå for kulturaktivitetene, sier Anne Mette.

Det er i hvert fall ikke lite som skjer, Anne Mette har nok å holde fingrene i. Hele 14 forskjellige arrangementer skal gjennomføres før sommeren offisielt kan kalles over. Det være seg kunstutstillinger, håndverkerverksted, temadager, konserter, foredrag og åpne mikrofon-kvelder. Noe for enhver.

–Det er en livsstil å drive et sted som det her, penger er ikke fokuset, det er en annen drivkraft som driver meg. Et ønske om å gi noe av kulturell verdi, forteller Anne Mette oppriktig.

–Jeg hadde ikke klart det uten mine gode medarbeidere og frivillige som hjelper til. De er helt avgjørende. Dette er et miljø jeg mener det er viktig å ta vare på. Det minner oss på å ta en pause fra hastigheten i livet og det er blant annet derfor vi ikke selger alkohol her, det skal være en god og rolig atmosfære. Det er et hus med en god ånd i, legger hun til.

I disse dager holder Hønse-Lovisa også på med et grønt prosjekt i regi av birøkterlaget i Oslo og Miljødirektoratet. Målet er å lage flere pollineringssteder for bier. De ansatte samarbeider med elever ved Sagene skole, og de skal plante trær, diverse blomster og planter og lage et insekthotell. Vi misunner litt elevene ved Sagene skole, vi skulle gjerne også hatt et Hønse-Lovisas hus, og en ildsjel som Anne Mette, i nærheten av vår barneskole.

Godord

En gjeng med eldre damer kommer inn døren, de har friske roser i kinnene og snakker høylytt i munnen på hverandre. De bestiller kaffe og en vaffel hver. De er på spasertur opp langs Akerselva. Veien som av New York Times er kåret til en av Europas 12 kuleste “gater”. Etter hvert takker de for seg og skriver en koselig hilsen i gjesteboka til huset:

Takk for oss. Nydelig gåtur i regnet ble enda bedre i møte med noe varmt og velsmakende hos alltid trivelige Hønse-Lovisas.

Gjesteboken er rik på godord om atmosfæren, vaflene og de ansatte, fra store som små. Huset kan definitivt sies å være drevet i Hønse-Lovisas ånd, med Anne Mettes varme utstråling og genuine ønske om å ha et kulturmøtested midt i byen.

Om du har behov for en pause og ikke gjøre annet enn å slurpe kaffe til lyden av Akerselvas kraftige brus, vet du hvor du skal ta turen.