Tilbake til artikkler

En Stolt Lillebror

Det kan være lett å havne i skyggen av København, men som kulinarisk destinasjon står Aarhus trygt på egne ben. Som en stolt lillebror byr byen på kaffe- og matopplevelser av beste kaliber, vi ble bergtatt på kun 24 timer.

Følelsen av at du skal besøke en lillebror starter allerede i det du går ombord i sun-air flyet på Gardermoen, den lille flymaskinen har to propeller, rundt 40 seter, og bevertning som inkluderer et komplementært måltid, kaffe servert i porselenskrus, og god gammeldags fløteis. Følelsen forsterkes ytterligere når du lander på den lille flyplassen i den Jyllandske ”hovedstaden”, og mens du venter på flybussen er det lett å tenke at dette minner mest om en øde parkeringsplass ute på bygda et sted. Men så husker du plutselig de kulinariske perlene som venter på andre siden av bussturen, og forventningene fortsetter å bygge seg opp.

For lille Aarhus, med sine 319.000 innbyggere, er mye større enn hva transportetappen skulle tilsi, og byen er hjem til tre michelinstjerne-restauranter. Aarhus byr også på tre fantastiske kafeer, hvor to av dem brenner sin egen kaffe. Byen har i tillegg koselige lunsjrestauranter hvor menyen er økologisk, samt vin- og cocktailbarer hvor kvelden kan rundes av med hyggelig selskap og edle dråper.

Artikkel 1280x750px29

Morgenstund

Men det første, først. Hvor skal man bo? Det lille familiedrevede hotellet Villa Provence har masse sjarm, og kan trygt anbefales. Du skal lete lenge før du finner et hotell med en hyggeligere bakgård. På pariserstoler, blant grønne vekster og brostein, kan du sitte og nyte noe godt i glasset, mens du leser en bok eller drømmer deg bort til livet i Provence. Hotellrommene spiller også på franske tradisjoner, og frokost er inkludert som en god start på dagen.

Etter frokost er det på tide med dagens første kaffepause. Mulighetene er mange, men rs28 er et fint sted å stoppe innom for en kvalitetskaffe og en hyggelig prat med de kunnskapsrike baristaene som serverer kaffe fra Coffee Collective. Dette er den eneste kaffen som kan måle seg med Tim Wendelboes, sier eier Rasmus Seirup. Av ren ydmykhet overlater han kaffebrenningen til andre aktører han mener kan gjøre det bedre, mens han selv ønsker å holde fokus på å servere kvalitetskaffe i et upretensiøst miljø. Både cappuccinoen og aeropressen er å anbefale, gjerne i et take-away-beger. Velger du derimot å bli sittende i det lille lokalet, vil du fort oppdage at stamkundene er mange, og at Rasmus er på hils med de fleste. rs28 er en ekte nabolagskafé.

Etter kaffe ønsker du kanskje en dose kultur. Kunstmuseet ARoS med det ikoniske “Your Rainbow Panorama” designet av Olafur Eliasson, vil for mange være et naturlig førstevalg. Men du bør ikke glemme Moesgaard, det kan være et like bra valg for kulturinteresserte besøkende, museet ligger kun en liten sykkeltur utenfor byen i naturskjønne omgivelser. Moesgaard er hyppig besøkt og hyppigere anerkjent, og med sitt skråe gresskledde tak kan bygget faktisk minne litt om vårt eget operahus.

Vi velger oss likevel Botanisk Have som formiddagsutflukt. Selve hageområdet er overraskende viltvoksende, mens du i de nyoppussende drivhusene blir møtt av hva virker som tusenvis av sommerfugler, et møte som lett kan ta pusten fra deg. Drivhusene byr på fire forskjellige klimasoner, og vegetasjon forandrer seg deretter. Ta gjerne trinnene opp virveltrappen for en fantastisk utsikt over det hele. Det er kanskje lettere sagt enn gjort, men prøv å la kameraet ligge, og nyt øyeblikket istedenfor.

Artikkel 1280x750px28

Lunsjtid

Varmen i drivhusene har gjort oss sultne, og det er på tide med lunsj. Selv om det finnes en kafé inne i drivhusene til Botanisk Have, bestemmer vi oss for å ta turen videre – Aarhus har tross alt mange kulinariske perler å by på.

Vi går en liten omvei i området rundt sjarmerende Norsgade før vi ankommer Bernth & Co hvor ferske sandwicher venter. Tanken bak dette lille lunsjstedet er å tilby kvalitet til en god pris, og Bernth & Co leverer absolutt varene. Her baker de sitt eget brød jevnt og trutt gjennom hele dagen, og sandwichene lages ferske ved hver bestilling. Ceviche & avokado-varianten er forfriskende annerledes. Er du tørst byr Bernth & co på økologisk brus eller limonade fra engelske Luscombe. Selve lokalet er lite og minimalistisk innredet, men det er verdt å vente på plass skulle det vise seg å være fullt.

Gode og mette, er det på tide å utforske Aarhus sentrum, brosteinene er mange, husene er små, og butikkene er fylt av lokaldesignede produkter. En fin butikk å titte innom er wu15, en concept store som selger varer fra mindre danske designere, inkludert vår personlige favoritt – papirmerket Kartotek. Men her finner du også alt fra sko til klær, klokker til solbriller. Ønsker du å ta med en lokaldesignet suvenir hjem er dette stedet.

Etter lettere shopping og en gåtur rundt i Aarhus-sentrum får vi lyst på en ettermiddagskaffe. Vi ender opp på La Cabra, et kaffebrenneri som brenner sin egen kaffe i kjelleren. Hos La Cabra er de opptatt av å fortelle deg historien bak kaffen du drikker, og de setter av god tid til hver eneste kunde, noe som fort kan resultere i litt kø. Men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, for bak bryggedisken finner du australsk mester i håndbrygg, Nate Oliver. Nate serverte oss en utsøkt Kaiguri AA fra Kenya, den var så god at vi måtte kjøpe med oss en pakke hjem.

Artikkel 1280x750px27

Bord til kvelds

Før middag er det alltid godt å ta en liten pause på hotellrommet for å fordøye dagen. Men skulle du ha litt ekstra energi, vil et lite besøk innom det nye biblioteket være verdt tiden din, spesielt om du er glad i arkitektur. Eller bøker, selvfølgelig.

Middagsmulighetene i Aarhus er mange, med 3 michelinmerkede ledestjerner er restaurantscenen i byen inspirerende variert. Dessverre er nesten alt stengt på mandager, og det kan være lurt å bestille bord på forhånd.

Et slikt sted er Nordisk Spisehus, har du fått bord her, da er du heldig. Menyen på Nordisk Spisehus skiftes ut annenhver måned, og den er helt spesiell siden kjøkkenet samarbeider med michelin-restauranter fra hele verden. Som gjest får du servert signaturretter fra verdens beste restauranter, kun tilsatt kokkens egen lille vri. Du trenger altså ikke å reise til Tokyo og New York for å få smake de mest innovative rettene på det kulinariske kartet, du trenger bare å reise til lille Aarhus.

Ønsker du å avrunde kvelden med en drink etter middag, kan du la humøret styre om du tar turen innom den koselige vinbaren S’vin, eller den mer dekadente cocktailbaren St. Pauls Apothek. Du kan selvsagt dra innom begge, men det er kanskje ikke dumt å spare en av barene til neste besøk, for du kommer absolutt til å ønske deg tilbake til Aarhus. Akkurat som oss.