Tilbake til artikkler

Frokosttimen

Det er tidlig morgen i Nydalen, Anders Husa og Andrea Talavera, matparet bak bloggen Two Foodies Eating, setter frokosten på bordet. Kaffen står ved siden av, nok en dag kan starte.

– Vi dekker bordet hver morgen, sier Anders, det gjør dagen litt bedre.

Ikke bare har borddekking blitt en vane etter utallige fotoshoots for bloggen Two Foodies Eating, men det å kunne unne seg litt ekstra tid på denne tiden av døgnet er hverdagsluksus.

– Å starte dagen med en ordentlig god frokost setter standarden for resten av dagen. Jeg pleide i mange år å våkne tjue minutter før jeg måtte være ute av døra, og morgenen var den mest stressende tiden på døgnet. Nå legger vi oss tidligere, så vi kan stå opp tidligere og nyte morgenen med god mat og drikke. Noen dager klarer vi å snike inn en treningsøkt først også. Disse dagene har vi mer energi, og et mer positivt utgangspunkt for resten av dagen, forklarer Anders.

Artikkel

Egg og kaffe
I dag står det egg på menyen, noe det ofte gjør. Omelett, kokt, stekt, posjert… klassiske saker. Men noen ganger eksperimenterer Andrea litt, som i forrige uke – da Anders fikk servert tomatsuppe med soyamarinerte eggeplommer, i dag går det derimot i en luftig eggerøre med kremost og røkt ishavsrøye. En fryd for ganen, så vel som for øyet.

Like viktig som maten, er kaffen. I dag brygges en brasiliansk kaffe fra Supreme Roastworks, noe som egentlig er litt uvanlig, normalt sverges det til bønner fra Etiopia på kjøkkenet i Nydalen.

– Morgen er synonymt med kaffestund, sier Anders. De verste morgenene er når vi ikke har tid til å lage kaffe før jobb. Det er heldigvis sjeldent. Uansett hvor trøtt man føler seg, og hvor vondt det var å reise seg opp fra senga, så lindrer kaffen smerten. Den forteller deg at det går greit, du kommer deg i gang denne dagen også. Det er nok en god miks av fysiske og psykiske effekter som spiller inn, og kanskje rituelle og kulturelle elementer også, men uansett så funker det hver eneste gang.

Hvordan brygger dere morgenkaffen?
– Vi lager som regel Kalita når vi ikke har tid til å drikke mye kaffe, for den vi har rommer kun 300ml. V60 er for dagene vi har bedre tid og kan nyte kaffen lenger. Nå har vi riktignok skaffet oss pappkopper og lokk, så det er alltid mulig å ta med ekstra kaffe på veien, forteller Andrea.

Om V60’en sier Anders:

– Det er en relativt enkel bryggemetode som gir et klart, smakfullt og leskende brygg. Metoden er ikke så vanskelig når man har lært seg det viktigste. Jeg måtte lære det bort til Andrea i sin tid, og det tok henne kanskje ti forsøk før det satt som det skulle. Denne bryggemetoden krever at man er nøye med alt fra temperatur, vekt og helleteknikk. Vi har en vannkoker som kan justeres til 70-80-90 og 100 grader, og den tyskproduserte håndkverna Commandante C40 MK2.

Kaffen kjøper de som regel hos Supreme Roastworks, og de som følger Anders og Andrea på sosiale medier har nok allerede fått med seg at de er stamkunder i kaffebaren øverst på Løkka. Men det hender også at de plukker opp kaffe andre steder som hos Tim Wendelboe, Java eller Fuglen. De kommer seg rundt.

En felles plattform
Gjennom bloggen og instagramkontoene til Anders og Andrea kan vi følge parets kulinariske reiser, gjennom byen, så vel som på kjøkkenet. De spiser like mye ute som hjemme, men er flinke til å finne en balanse. For å finansiere det hele liker de å dele retter når de er ute på restaurant, bo i rimelige Airbnb-leiligheter når de er ute og reiser, og gi avkall på noen utgiftsposter, for eksempel bil.

– Det vi gjør er ikke restaurantanmeldelser i tradisjonell forstand. Vi besøker i hovedsak steder vi synes virker spennende, som vi kanskje har lest eller hørt om, og deler vår matopplevelse derfra. Fokus er først og fremst på å si hva vi liker og vise bilder av de mest interessante rettene. Noen ganger skriver vi i tillegg hva som kunne vært bedre, eller hvilke ønsker vi har for stedet fremover, forklarer Andrea.

Hvordan så bloggen dagens lys?
– Vi hadde begge matblogger fra før vi traff hverandre. Jeg la ut enkelte oppskrifter på comfort food og skrev om restauranter, mens Andrea hadde et sunnere fokus på paleokosthold. Begge var aktive på Instagram og delte matbilder, når vi traff hverandre ble det ikke mindre av det. Etterhvert fant vi ut at vi hadde lyst å lage en felles plattform for dette, som skulle inneholde alt matrelatert vi gjør. Oppskrifter, restaurantbesøk og andre matevents. Det er i stor grad en refleksjon av det vi er – to “foodies” som spiser oss gjennom livet og elsker å dele de beste opplevelsene våre med andre. Vi liker å vise andre mennesker hvilke muligheter som finnes både på eget kjøkken og i byen de bor i.

Men paret er også glad i å reise, i år har de tatt turen til Aarhus og Stockholm, mens en jomfrutur til Helsinki og et gjensyn med favorittbyen København venter. De håper også på en lengre tur til Andrea sitt hjemland – Peru.

– Der planlegger vi å reise mellom de forskjellige regionene i landet og prøve mat fra hovedstaden Lima, Andesfjellene, jungelen, ørkenen og langs kysten… fra små matmarkeder til de mer anerkjente restaurantene, drømmer Anders mens sulten vokser i øynene.

Andrea legger til at leserne av bloggen kan forvente et flerkulturelt tilbud av oppskrifter fremover.

– Alt fra tradisjonelle norske og peruanske retter tolket og presentert på vår måte, til eksperimentelle retter som blander mat fra ulike kulturer og med utradisjonelle tilberedningsmetoder og presentasjoner.

Artikkel_01

Helgefrokost
Tilbake ved frokostbordet spør vi Andrea hva som er den perfekte helgefrokosten?

– Den perfekte frokosten inneholder selvsagt kaffe som drikke, en nybakt crispy og luftig croissant, eller rista surdeigsbrød med smør og ost ved siden av, en lun fløyelsmyk eggerøre, modne avokadoer skåret i tynne skiver med havsalt og pepper, og en nypresset fruktjuice.

Hverdag som helg er frokostritualet hellig for det matglade paret, i helgene er det som regel Andrea som står for frokosten fordi hun har bedre tid, mens hun til gjengjeld får frokost servert på senga i helgene. Men noen ganger bytter de på.

– Vi deler på det og begge synes det er like gøy å lage maten som å få den servert, sier Anders.

Hva er forskjellen på hverdagsfrokost og helgefrokost hos dere?

Andrea svarer.

– Forskjellen er gjerne at vi spiser frokosten i senga i helgene, hvor den ene av oss kan sove litt lenger og får det servert. I helgene tar vi oss enda lenger tid med å lage maten også. Alt fra en mer omstendelig eggerett til ferske bakervarer. Hverdagsfrokosten er sunnere, gjerne uten brød eller med kun knekkebrød. Det kan også være frisk frukt eller yoghurt med rista nøtter og bær.

En gang i blant spiser de også frokost ute, men Oslo er ikke en spesielt god frokostby skal vi tro de to foodie’ene.

– Frokosttilbudet i Oslo er ganske dårlig, dessverre. Dette har nok noe med den norske kulturen å gjøre også. Vi vet at for eksempel Tranen forsøkte seg på frokostservering i sin tid, men det ble ganske tidlig endret – antakelig på grunn av for liten etterspørsel. Dersom vi tar frokosten ute blir det gjerne på en kaffebar, og da ender det fort opp med usunne kaker og bakverk. Vi skulle ønske det var flere steder man kunne få sunne frokostalternativer, forseggjort og servert på en ordentlig måte. Vi savner den kulturen og de typene kafeer vi ser nedover Europa, men også i byer som Stockholm og København, sukker Andrea lettere oppgitt.

Men om Oslo ikke har den mest utsvevende frokostkulturen, har byen mye annet å by på. I helgene – etter frokosten er fortært – tar Andrea og Anders skoene på og følger sin semi-faste kulinariske rute nedover Akerselven.

– Etter frokost får vi gjerne unnagjort dagens treningsøkt, før vi rusler nedover til Grünerløkka, Vulkan eller St. Hanshaugen. Første stopp er som regel en kaffebar, ofte Supreme Roastworks, før vi går videre gjennom de fine parkene på Løkka og ender opp i Mathallen. Vi sjekker dagens utvalg hos slakteren Annis Pølsemakeri og i de to fiskebutikkene. Så deler vi kanskje en liten matbit fra et av serveringsstedene, for eksempel en pai på Hello Good Pie. Etterpå stikker vi nesa innom små butikker for inspirasjon til matbloggen vår, spesielt vintagebutikkene som det er flust av i denne delen av byen. Tidsrommet, Fransk Bazar og Modern Tribute/Godagers er våre favoritter. Til slutt ender vi som regel opp med lunsj og et glass vin på et sted vi ikke har testet før, eller på et av yndlingsstedene våre som vi alltid returnerer til. Smalhans, Hitchhiker, Pjoltergeist, Tranen og Territoriet for å nevne noen. Enkelte ganger møter vi venner, andre ganger er det bare oss.

Kulinarisk samvær
Det virker som de liker begge deler like godt.

– På kjøkkenet er det mest gøy når vi lager mat sammen, og gjerne når vi eksperimenterer med noe nytt og ser at det som bare var kaos i utgangspunktet ender opp som noe nydelig og velsmakende. Det er spesielt morsomt når vi har venner over som venter på å få maten servert. Vi er veldig samkjørte og koordinerte på kjøkkenet – vi er et bra team. Noe av det vi finner størst glede i er å presentere maten på en kreativ og fin måte. Man spiser med øynene vel så mye som munnen, og derfor gjør vi oss alltid flid med presentasjonen uansett hvor enkel retten er, eller om det bare er oss selv som skal spise den. Bloggoppskrift eller ikke, sier Andrea, før hun skynder seg å legge til:

– Vi elsker å invitere venner på middag og lage mat sammen med venner. Noen tror at vi er vanskelige å ha som gjester fordi vi er opptatt av mat, men vi vil påstå at det er omvendt. Mat og drikke i godt selskap er viktigere enn selve maten. Dessuten liker vi så og si absolutt alle typer mat! Vi var hos et vennepar nylig der hun er fra Russland og serverte tradisjonsmat fra sitt hjemland. Det var fantastisk! Noen av det morsomste vi gjør er “cook-offs” med venner hvor vi møtes og alle lager sin versjon av for eksempel pizza eller pasta. Det handler ikke om hvem som lager best, men at alle er med på å lage maten og gjør det på sin måte.

Og med det var frokosten fortært. Anders og Andrea tar med seg kaffekoppen til sofaen, her ser de inn mot kjøkkenet. Denne åpne løsningen er et av høydepunktene ved leiligheten, den gir dem mulighet til å være i samme rom som gjestene når de lager mat, de kan drikke vin sammen og skravle. Det er tydelig at for Anders og Andrea handler det ikke kun om hva som er på tallerkenen, eller i koppen, men det sosiale rommet deres kulinariske eventyr åpner opp for. For dem to sammen, med gode venner, eller hele internett.

 

Artikkel_02