Tilbake til artikkler

Håndverkerne: Chris Chekan

En perfekt kopp kaffe er et resultat av godt håndverk. Noen entusiaster ønsker å ta dette håndverket til nye høyder, og designer bryggeutstyr som har funnet harmonien mellom estetikk og kvalitet. Bak fasaden ligger hardt arbeidet og endeløs lidenskap.

Hva er historien bak Monarch Methods?
Monarch Methods ble født ut ifra en personlig lengsel etter bedre kaffebryggeutstyr. Jeg hadde jobbet med spesialitetskaffe i mange år, først som barista, så med brenning og kvalitetskontroll, før jeg til slutt endte opp som innovasjonssjef hos Pilot Coffee Roasters, her i Toronto. Etter hvert som jeg begynte å forstå mer om dyrking, prosess, brenning og brygging av kaffe, ble jeg fort keen på å finne bedre bryggeutstyr som kunne åpne opp for det samme nivået av presisjon jeg fant i alle de andre stegene av prosessen. Som designer og håndverker kom ideen til Monarch Methods naturlig, og jeg startet nesten umiddelbart med å jobbe frem prototypen for min første runde med hellekanner.

Artikkel01

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?
Jeg starter de fleste dager med å brygge en kanne V60 til meg selv, som i dag var en Gesha fra Pilot Coffee. Jeg prøver som regel å komme meg gjennom e-postbunken mens jeg nyter min første kaffekopp – det er ofte den eneste tiden jeg får foran datamaskinen i løpet av en arbeidsdag. Etter det printer jeg ut dagens ordre, før jeg legger hellekannene og stativene inn i produksjonstimeplanen for dagen. Resten av morgenen, samt tidlig ettermiddag brukes til produksjonsarbeid. Jeg fører en ukentlig tidsplan for de forskjellige stegene jeg må gjennom. De siste par timene hver dag bruker jeg til å pakke og sende de ferdigstilte ordrene, før jeg rengjør butikken og forbereder neste dag.

Hva er ditt favorittredskap?
Uten tvil, mine dreiebenker. En dreiebenk er unik på den måten at materialet i seg selv er underlagt kraft, mer enn det er underlagt håndverksprosessen. Håndverksprosessen er i seg selv veldig enkel, men å jobbe med materialer på en dreiebenk kan likevel skape et resultat som er både intrikat og presist. Nettopp dette aspektet, presisjon og håndarbeid, representerer en veldig viktig kvalitet i mitt arbeid. Det hadde ikke vært mulig uten dreiebenken.

Artikkel03

Hva inspirerte kobberkannen?
Jeg gikk inn i designprosessen av hellekannen med en nedenfra-og-opp-tanke. Først vurderte jeg alle funksjonene en hellekanne burde ha, og så tenke jeg på hvordan man kan perfeksjonere disse elementene for å tilpasse dem kaffebrygging. Det funksjonelle lå til grunn for nesten hvert eneste designelement, fra materialene (kobber er best for temperaturstabilitet) til størrelse og fasong (en konsistent og nøyaktig vanndose, og fravær av håndtak for bedre nøyaktighet), men også størrelsen og fasongen på helletuten (for å bedre kontrollere strømningshastigheten og retningen på hellingen). I tillegg til disse funksjonelle elementene fant jeg estetisk inspirasjon fra japanske og danske designtradisjoner som er dypt rotfestet i enkel geometri, rene linjer og transparente produksjonsmetoder.

Hva betyr kaffe for deg?
For meg er kaffe både meditasjon og et ritual. Det handler like mye om prosessen som resultatet, uansett om du dyrker, brenner, brygger eller drikker kaffe. Jeg forsøker å ta med meg denne ideen inn i alt jeg gjør.

Artikkel