Tilbake til artikkler

Håndverkerne: Kristine Bjaadal

Hva var ideen bak Siska Slow Coffee Collection?
Jeg tar ofte meg selv i å tenke at “kaffepausene” egentlig ikke er pauser i det hele tatt, men at jeg i stedet henter meg en kopp kaffe som jeg drikker mens jeg jobber. Tanken bak Siska var at kaffepausen skulle bli nettopp det – en pause.

Artikkel

Kolleksjonen forteller en historie rundt bruken: den omstendelige prosessen det er å tilberede kaffen, tiden det tar å kverne bønnene, gleden ved å tilberede noe selv, lukten som vil bre seg, forventingene man vil bygge opp, sjokoladen som gjør seg kostbar og utilgjengelig under lokket, men som blir som en liten gave når man løsner lissen og åpner.

En journalist beskrev Siska-kolleksjonen som “antitesen til Nespresso-maskinen”. På mange måter sier denne beskrivelsen noe vesentlig om det jeg ønsket å formidle. En bedre hverdag handler, for meg, ikke nødvendigvis om hvor effektivt man kan få tingene unna, men om å ta seg tid, å være tilstede i handlingene og omgivelsene, å ta i bruk flere sanser og å gjøre dagligdagse rutinepregede handlinger om til verdsatte ritualer. I en hektisk hverdag hvor man løper litt fra det ene til det andre, og attpåtil også skal være tilgjengelig digitalt til en hver tid, trenger man noen jordnære punkter. Jeg mener at det å gjøre noe med hendene, for eksempel å kverne kaffe, eller å føle noe med fingertuppene – materiale, overflate, struktur, temperatur – kan ha en slik jordnær effekt og hjelpe oss med å føle en større grad av tilstedeværelse.

Hvor kan man få kjøpt kolleksjonen?
Siska-kolleksjonen er dessverre bare en prototype og ikke i produksjon enda. Men jeg har fått veldig mye god respons på den og håper derfor at den kan videreutvikles og produseres for salg. Jeg mangler i grunnen bare en produsent som er villig til å satse på produktet.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?
Det avhenger veldig av hvor jeg er i prosessen. I oppstarten av et prosjekt jobber jeg stort sett i mitt eget studio. Der skisser jeg i form av tegning eller enkle modeller i papir, papp, plastelina, leire osv. Avhengig av hvilket materiale jeg jobber med må jeg tegne ferdige arbeidstegninger til det som skal gjøres av andre, eller leie meg inn på et verksted hvis det er ting jeg skal lage selv. Når de ferdige prototypene er klare, må de fotograferes og ofte stilles de ut på store internasjonale designmesser. I slike situasjoner er det mye arbeid mot presse og aktuelle produsenter, og målet er alltid å finne en produsent som er riktig for produktet, og som er interessert i å ta det inn i sin kolleksjon. I etterkant er det mye oppfølging av nye kontakter og eventuell videreutvikling og tilrettelegging for produksjon.

Hva slags materialer jobber du med?
Jeg er veldig utro når det kommer til materialvalg. Jeg synes det finnes så mange spennende materialer med ulike kvaliteter! Med én gang jeg begynner å bli kjent med ett materiale, fatter jeg interessen for et nytt. Likevel er det noe som er felles for materialene jeg ofte velger; det er gjerne naturmaterialer med lange tradisjoner innenfor brukskunst og design – eksempelvis glass, keramikk, treverk, ull, kork og skinn. Jeg synes det er veldig fasinerende at det fremdeles går an å finne nye uttrykk og bruksområder etter tusenvis av år med bruk.

Hva er ditt favorittredskap?
Beholdere! Hm. Er det et redskap egentlig? Jeg har fullstendig hang-up på beholdere. Krukker, vaser, boller, esker, kister. Noe man kan ha noe i. Jeg er vel en sanker av natur…

Hva betyr kaffe for deg?
Jeg ELSKER kaffe. Smaken, lukten, lyden, koffeinen, varmen, forventningen. Det å glede seg.

Da jeg var liten var det noe som var veldig spennende med kaffe. På én måte var det dagligdags fordi det var rundt meg hver dag, men likevel var det noe som var helt utilgjengelig fordi det var forbudt for barn. Og hva kan vel være mer spennende enn det?! Muligheten bød seg hvis vi hadde gjester, det gjaldt å slå til på rett tidspunkt; akkurat i det foreldrene mine fulgte gjestene ut i gangen tok jeg hele runden rundt bordet og drakk opp alle de kalde slantene. Jeg husker at det bare var så vidt jeg rakk opp til bordkanten… Selv om jeg har lagt av meg akkurat denne metoden, sitter det visst litt i enda; jeg benytter enhver anledning til en kopp kaffe. Helst en varm en da.