Tilbake til artikkler

Kaffebar på druen

Grünerløkka myldrer over av spesialiserte vannhull for de kaffe- og øltørste, men hvor fint er det ikke med et sted som spesialiserer seg på begge deler?

“Det er så enkelt at vi er veldig glad i øl og vin selv,” sier Magnus Lindskog, den ene av Supreme Roastworks’ tre eiere.

Kaffebaren, et lite lokale med et par-tre bord og vindusplasser ved disken, øverst i Thorvald Meyers gate, serverer vanligvis kaffe til morgentrøtte osloboere. Men når uken nærmer seg slutten, åpner de dørene også for de øl- og vintørste.

Onsdag, torsdag og fredag spretter Supreme

Roastworks vin- og ølkorker fra fire og til rundt ni.

På disse dagene kan man, i tillegg til kaffe, få servert sjeldne øltyper og naturviner, som en oppfrisker på vei hjem fra jobb, eller som et pitstop før videre bytur. Lindskog er klar på at Supreme ikke skal være et tradisjonelt lørdagsutested, men et lokalt samlingssted på ukedagskveldene.

“Vi starter i firetida,” sier Lindskog, “men om du kommer og vil ha en øl litt før fire, så sier vi jo ikke nei til det. Det er ikke kjempepågang de første to timene, men det blir bra kjør etter hvert.”

Det var et savn etter lignende steder i byen, hvor man lett kan stikke innom for å ta et glass etter jobb, som var drivkraften bak kveldsprosjektet. Filosofien er enkel: Et sosialt vannhull for lokalbefolkningen, hvor man kan stikke innom for et glass naturvin eller øltype man kanskje ikke har prøvd før. Sjansen er også stor for at man møter på en bekjent eller to.

Artikkel

Brenneri og bar

Supreme Roastworks åpnet kaffebaren øverst på Grünerløkka i 2013, men har eksistert som kaffebrenneri siden 2008, og det publikumsvennlige har stått i høysetet fra dag én.

I bedriftens barndom holdt to av dagens tre eiere, nevnte Lindskog og Joar Christoffersen, til i en bakgård på Torshov. Her brant de bønner som ble sendt ut til restauranter og kafeer, mens enkeltpersoner stakk innom i ny og ne for å slå av en prat og få med seg litt kaffe.

På denne tiden handlet det kun om brenning, og de ville se hvordan det gikk å brenne sin egen kaffe.

Begge hadde arbeidet i bransjen før, og lekte med tanken på et eget utsalg. Den drømmen kom i oppfyllelse i slutten av 2012, da de slo seg sammen med langtidsstamkunden Odd-Steinar Tøllefsen, og begynte å se seg omkring etter lokaler.

Supreme Roastworks er nå en selvstendig kaffebar hvor de selger egenbrente kaffesorter, og etter planen skal de få inn en ny kaffebrenner i februar neste år. Da de gjorde om de gamle Bagel & Juice-lokalene nord for Birkelunden, slo de et stort hull i veggen – så gjestene kunne ha innsyn til selve brenningen av kaffen, og komme tettere på produktet.

I tillegg til kaffeskjenking og øl- og vinkvelder, er lokalene til Supreme Roastworks en gang i blant åsted for andre arrangementer, som ulike lanseringer og samtalefora.

For Lindskog er det likevel viktig at det er kaffen som skal stå i fokus.

“Det skal fortsatt være en kaffebar og et brenneri,” sier han. “Så kan interessene våre heller skinne gjennom.”

Artikkel_01


Nakenvin

Kaffeguttas interesse for god vin og øl er tydelig. Vinen Supreme Roastworks selger på kveldstid kalles “naturvin”, selv om Lindskog er klar på at man kan kalle det nesten hva man vil, så lenge premissene for produksjonen er klare. Det gjelder å ha en så naturlig produksjonsprosess som mulig.

I bunn og grunn, sier Lindskog, setter de pris på ærlige produkter.

Vi liker at det ikke er tukla så mye med produktet, og at de ikke tar mye smak av andre ting.

-Vi synes det er fint når noen har plukka druene, pressa dem, gjæra dem, og fermentert dem så enkelt som mulig. Vi føler oss trygge på å servere “ærlige” eller “nakne” viner, eller hva du vil kalle det. Smaker en vin godt, smaker en vin godt.

Supreme Roastworks har ennå ikke fått seg et eget hus-øl, selv om de ser for seg at det hadde vært fint etter hvert. Kaffen deres har likevel satt preg på en øltype brygget av det ferske bryggeriet Ego Brygghus i Østfold, ett øl som har hele 10 % kaffe i seg. Ifølge Lindskog er det det beste kaffeølet han har drukket, og smaker betraktelig av kaffe.

Ellers holdes utvalget av vin og øl variert, og byttes ofte ut for at kunden skal få utforske nye smaker.

Hender på verket

Alle prosjektene Supreme Roastworks har gående resulterer i mange forespørsler om samarbeid, det kan være flere lokaler eller andre opplegg. Da er de påpasselige med å involvere seg personlig i alt arbeidet med kaffen, være det seg produksjonen, baristajobbing eller kursholding for kunder, og det å være mye tilstede selv. De er en del av produktet, sier Lindskog.

– Hvis det går flere uker mellom hver gang folk ser oss, er det dødt.

Dødt er det dog ikke på kveldstid i Thorvald Meyers gate.