Tilbake til artikkler

Købens Kaffevalør

København er Skandinavias kulinariske hovedstad med en ambisiøs kaffescene det er verdt å sjekke ut. Vi har funnet tre soleklare medaljefavoritter.

Økologiske råvarer til minipriser, michelinstjerner og bib gourmands i hopetall, vinbarer og frokostsjapper, innovasjon og tradisjon, København er Skandinavias kulinariske mekka. Den danske hovedstaden troner alene på toppen, mens vi i Oslo strekker oss etter – uten helt å nå opp. Stockholm har vi glemt fullstendig. For det er København som gjelder, dette er byen alle norske foodies forguder.

Men hva med kaffen?
Mang en reiselysten har spottet de fargespekkede posene fra Coffee Collective på diverse kaffebarer verden over, og København byr på kaffeopplevelser helt der oppe blant de beste. Men variasjonen er stor, og det er mer sannsynlig at du får en god kopp kaffe i Oslo enn her, standarden er bedre over hele linja, men hvis du vet hvor du skal gå – er kaffelykken godt innenfor rekkevidde også i København.

Gull: Coffee Collective
Coffee Collective er kaffekøbens kronjuvel, om du tar den lange turen ut til brenneriet på Frederiksberg, setter deg ned sammen med hipsterne på Jægerborgsgade, eller tar en takeawaykaffe mens du rusler rundt i Torvehallerne – Skandinavias suverent beste mathall – så er du sikret en fantastisk kopp. Esmeraldaen er i særklasse (kjøp med en pose hjem!), men uansett hvilken bønnetype du velger kan du ikke trå feil.

Brenneriet i Godthåbsvej er det beste stedet for å prøve de forskjellige kaffetypene Coffee Collective har å by på, her kan du sette deg ned langs bryggedisken og smake deg frem til din egen favoritt. Baristaene geleider deg med entusiasme på veien. Ønsker du en litt mer privat sfære, tar du med laptopen, et magasin eller en god venn og setter deg på et av trebordene lengre inn i lokalet. Dette er et gammelt industribygg med store vinduer, god takhøyde og sementgulv – skapt for sosialisering og kreativ refleksjon.

På en restaurant er sommelieren en av stedets viktigste brikker, det er han som finner den perfekte vinen til måltidet, hos Coffee Collective har de adoptert konseptet og byr på en liten matmeny hvor rettene er matchet mot riktig kaffe. Retten “vesterhavsost & syltede tomater” serveres for eksempel akkompagnert av en kopp El Desarollo – en rund kaffe med god fylde og noter av mandarin og fiken. Et spennende konsept som utfordrer hvordan vi ser på kaffe. Den sorte koppen passer til så mye mer enn kake.

Coffee Collective byr også på cupping, diverse kaffearrangementer og den første fredagen i måneden arrangeres det en omvisning på brenneriet. Dette er et fint sted for å lære om kaffe, og tilbringe noen late ettermiddagstimer.

Sølv: Copenhagen Coffee Lab
Hos Copenhagen Coffee Lab ønsker de at kaffen som serveres skal være mer enn din daglige dose koffein, et mål de har mer enn lyktes med. Anbefalt av selveste Rene Dezippi, er dette en kaffebar det er verdt å ta turen innom mens du er i København.

Copenhagen Coffee Labs eiere, Peter Lessél og Christian Deichgræber, brenner sine egne kaffebønner som deretter brygges på alt fra espressomaskin til Hario woodneck, V60 og Aeropress. Tidligere i år vant barista Hans Kristian Andersen danmarkmesterskapet i Aeropress, så her du kan føle deg trygg på å få servert kvalitetsbrygg.

Lokalet føles arkitekttegnet, det har arketypiske skandinavisk hvite vegger, rene linjer og vintagedesign. Lokalet er delt opp i tre forskjellige rom, bestående av en bryggebar, kommunale bord, sofagrupper og rustikk treverk. Du kan kjøpe med både kaffebønner og bryggeutstyr hjem.

På menyen står også en nydelig, instagramvennlig frokost som får de fleste til å dra frem telefonen. Müslien serveres ikke kun med en smaksrik yoghurt, men dekoreres med fargerike villblomster.

Den famøse vinbaren Ved Stranden ligger vegg i vegg, for hva passer vel ikke bedre etter kaffe enn vin?

Bronse: Kent Kaffe Laboratorium
Hos Kent Kaffe Laboratorium brennes det kun små partier med kaffe, kaffetypen roteres jevnlig, men du vil alltid finne minimum en espressovariant og en filtervariant.

En liten Dietrich-brenner fyres opp en gang i uken. Hos andre kaffebrennerier brukes som regel denne brenneren kun til prøvebrenninger, men her hos Kent brennes all kaffe på denne lille saken. Kaffebønnene som brukes er utelukkende økologiske, det samme er melken.

Som navnet tilsier er dette først og fremst en kaffelab, og hovedattraksjonen hos Kent er bryggebaren. Her kan du bestille Chemex, V60 og aeropressbrygg, i tillegg til det litt mer eksotiske syphonbrygget som gir assosiasjoner til ungdomsskolens kjemitimer.

Hvis du ønsker å oppleve hvor mye en bryggemetode faktisk har å si for et ferdig brygg, spør baristaen om du kan få smake den samme kaffetypen på de forskjellige bryggemetodene. Du vil fort oppdage at variasjonen i både smak og munnfølelse er betydelig. Skulle du få lyst å gjenskape magien hjemme, selger Kent både utstyr og kaffebønner som vil berike et hvert kjøkken.

Men det går ikke kun i håndbrygg hos Kent, de tilbyr selvsagt også en full espressomeny for den som ønsker det.

Du kan også spise dagens første måltid i kaffelaboratoriet, det serveres en enkel frokost bestående av enten brød, ost og syltetøy, eller müsli med yoghurt. Eller hvorfor ikke ta med en takeawaykaffe bort til botanisk hage?


Artikkel-RIST

fjerdeplassen: Rist Kaffebar
Hos Rist kan kaffen være litt “hit or miss”, men med trivelig bevertning, et kult lokale, og en enda kulere beliggenhet – er dette likevel en kaffebar som kan være verdt turen.

Rist serverer en enkel frokost, og dagens meny finner du hengende bak baren, på en rull med gråpapir. Veldig Wendelboe-esque.

Kaffen er dog fra Coffee Collective, og så lenge du ikke bestiller en macchiato, bør du være på trygg grunn hva kaffe gjelder.

Lokalet er lite, med tegl- og treverksdetaljer, men de beste plassene er på fortauet utenfor. Her kan du se københavnlivet gli forbi mens vårens første solstråler får kaffen til å smake enda litt bedre. Og er det gråværsdag, vil kanskje en saftig kanelbolle løfte humøret likevel?

Coffee CollectiveGodthåbsvej 34b
Cph Coffee LabBoldhusgade 6
KentNørre Farimagsgade 70
Rist: Værnedamsvej 4b