Tilbake til artikkler

Miguel Moreno gjester Java

På den siste fredagen i årets første måned inviterte Java til kaffesmaking med storslått besøk – kaffebonden Miguel Moreno.

Midt blant høylytt slurping, nysgjerrige neser mot kaffegrut, og skikkelser på alle kanter som fører samtaler om kaffekunnskap, kan en lett føle seg litt amatør. Særlig når kaffe for deg bare er en liten del av alt annet i hverdagen, mens det for sidemannen kanskje er det han brenner for aller mest. Det er fredagettermiddag og cupping på Java. Denne gangen ønskes det velkommen også til dem som nettopp har hørt om fenomenet.

– Ofte tenker folk at de ikke kan være med på et sånt arrangement fordi de ikke kan nok om kaffe. Men i dag ønsker jeg at kaffesmakingen skal være så lavterskel som mulig. I dag arrangerer vi hovedsakelig for mannen og kvinnen i gata, forteller Kaveh Ataei, medeier i Java.

Artikkel10

Én etter én slurper kaffeelskerne i seg skjeer med nybrygget kaffe. Små poser med bønner er plassert foran hvert glass med sort brygg. På hver pakke står det et navn, alle med samme etternavn, men ulikt fornavn. I kveld får gjestene smake på familien Moreno sine signaturstempler. Denne gangen med en liten vri – bonden Miguel Moreno har tatt turen fra Santa Barbara i Honduras og er til stede blant kaffesmakerne.

Milevis for kaffe
– Dette er jo noe helt unikt. Det er akkurat et slikt engasjement rundt kaffe som Norge trenger.

I hjørnet ved vinduet sitter Hans R. Holdener med sin datteren. På bordet står en raus kanne med nybrygget kaffe, og en croissant ligger halvspist på tallerkenen. Han er tydelig nysgjerrig på det som skjer der han lytter med et halvt øre til slurpingen ved disken. Stamkunden forteller at han gjerne reiser flere mil for å sitte nettopp her ved vinduskarmen midt på St. Hanshaugen.

– Det er så deilig med mennesker som virkelig brenner for noe, sier Holdener.

Artikkel09

Gjestene tar seg god tid, og smaker på kaffen opptil flere ganger. Noen mindre diskré enn andre. Oda Misje Haug går rundt med notatblokk, og skriver ned stikkord for hver smak hun tar. Det er tydelig at hun tar cuppingen seriøst, men over disken høres det at hun må ta i mer når hun slurper.

– Min favoritt til nå er Jesus Moreno. Den var leskende, mild og rund samtidig som den hadde fin, vinøs munnfølelse, sier Haug.

Jesus Moreno er en av brødrene i Moreno-familien som dyrker kaffe. Alle navnene på posene representerer brødrene til Miguel bortsett fra ett, det tilhører hans sønn.

Artikkel07

Tilgjengelig kaffe
En dame går mot disken og henter frem kaffeposen til Miguel. Det er først etter hun har kjøpt kaffebønnene hun innser at mannen bak kjøpet hennes står rett ved siden av.

Ataei forteller at de fikk med seg Morena på smakingen etter han hadde vært med KAFFA i Oslo en ukes tid. Java ønsker å vise frem kaffen til familien Moreno, og ved å ha han til stede, gjøres hele arrangementet mer tilgjengelig for gjestene. De har hatt kaffebønder på besøk før, men det som er spesielt denne gangen er at kaffen kommer fra en familie hvor alle jobber med akkurat det samme.

Artikkel03

Tidligere ansatt ved Java, Rebekka Handeland, er tilstede for anledningen og er personlig opptatt av hvor råvarene kommer fra.
– Jeg vet at det er en gryende interesse for kaffe og historien bak blant folket. Kaffe begynner å bli en større selvfølge for folk, og ikke like mange synes det er like skummelt å skulle si noe om kaffe.

Artikkel02

Glassene på disken er nesten tomme, og kaffeåndene svever i lokalet. To menn står utenfor og nøler med å komme inn. Ataei åpner døren, og forteller dem at dette er alt annet enn et lukket arrangement. De to kommer inn, og blir raskt en del av mengden. Arrangement med åpen smaking har allerede dannet et vellykket grunnlag for noe Java ønsker skal bli en tradisjon.

Artikkel06