Tilbake til artikkler

New York

Noe overraskende kan New York være en skuffelse på kaffefronten, denne guiden forteller deg hvilke kaffebarer du likevel trygt kan besøke når kaffetørsten sniker seg på.

New York er kjent som byen som aldri sover, og som turist faller man fort inn i byens raske rytme, man ønsker å få så mye som mulig ut av dagens altfor få timer. Da er det greit å kunne ty til en kaffekopp eller fem. Men en by som aldri sover, har heller ikke hvilepuls.

Slik er det dessverre også på kaffebarene. Interiøret kan være gjennomført til fingerspissene, baristaene kan se ut som de hører hjemme i siste utgave av Kinfolk, og hellekannen Bueno kan skinne sammen med det lekreste håndbryggutstyret du har hvilt øynene på. Da kan det være en skuffelse å oppdage at håndverket ikke alltid matcher innpakningen, baristaene sløver, den koppen med V60 du hadde gledet deg til får ikke den tiden, og den oppmerksomheten, den fortjener. Ser du bak deg skjønner du kanskje hvorfor, et dusin småtrippende New York’ere som er vant med å få det de ønsker, når de ønsker det. Vi er tross alt i “the land of fast food”.

Vi er også i “the land of the mug”, og det å få servert håndbrygg i et godt gammeldags kaffekrus faller meg tungt for hjertet. Ikke bare holder kaffen altfor høy temperatur når den serveres på denne måten, nytelsen drukner, elegansen er ikke tilstedeværende. Det føles litt Seinfeld, litt Friends. Men kanskje man heller skal omfavne gimmicken enn å ønske det var som hjemme? When in Rome, osv.

Mitt tips er likevel å droppe dryppkaffen, og heller gå for en espressobasert kaffe. Her befinner New York-baristaene seg på trygt terreng – mye takket være et større inntog av kaffekyndige australiere som hadde perfeksjonert en flat white nesten før vi hadde hørt om en kaffelatte her oppe i nord. I de espressobaserte drikkene merker man heller ikke like godt at kaffebønnene er mørkere brent enn hva vi er vant med her hjemme.

Slurv og mørkbrent kaffe til tross – det er likevel mye god kaffe å få, og man skal ikke glemme at selve kaféfølelsen er halve moroa. Å sitte på en kaffebar og se New York-livet dure forbi, det er nesten verdt en dårlig kopp kaffe i seg selv.

Skulle du være her på sommeren, bestiller du selvsagt en cold brew – helt uavhengig av hvilken kaffebar du besøker.

Stumptown Coffee Roasters
Dette hjørnelokalet på W8th street, en up-and-coming-gate i Manhattans Greenwich Village, er en fryd å besøke. Her finner du hyggelige baristar, kreative folk som sitter med laptopen i fanget, og et svært så forseggjort lokale. Det aller beste er likevel bryggebaren vegg-i-vegg, her kan du velge fritt blant hele Stumptowns utvalg av egenbrente kaffebønner. Selv om det også her er noen feiltrinn, som at de serverer kaffen i store kaffekrus, er nok dette det aller beste stedet for håndbrygg i New York. Lokalet er dekorert i klassisk New York-stil med teglsteinsvegger, og baristaene forklarer mer enn gjerne historien bak kaffebønner samt svarer på andre spørsmål du måtte lure på. Stumptown-lokalet i lobbyen til Ace Hotel er kanskje kulere, men du får en bedre kaffeopplevelse her. Originalen finner du derimot i Portland.

30 W8th Street, Greenwich Village


 

Intelligentsia
Chicagos Intelligentsia åpnet sin første New York-avdeling i Chelsea i 2013, inne i lobbyen til The High Line Hotel. Hoteller er de nye utestedene i New York, så her følger Intelligentsia med på siste trend. Men du trenger ikke å bestille et dyrt hotellrom for å få kjøpe en kopp kaffe, kaffebaren er åpen for alle. Lokalet er moderne klassisk, med skinnsofaer, mørkt treverk og dim belysning. På sommerhalvåret har de en egen kaffetruck av typen Citroën 1963 stående på plassen utenfor hotellet, her minner stemningen om en fortauskafé i Paris. Et fredfullt sted til å puste ut midt blant skyskrapere og asfaltjungel. Her kan du trygt drikke både espresso- og dryppkaffe brygget på Kalita Wave, selv om kaffen er litt mørkere brent enn hva vi er vant til her hjemme. Dyppkaffen serveres i egen serveringskanne, men den kommer dessverre sammen med det erketypiske amerikanske kaffekruset også her.

180 10th Avenue, Chelsea


 

Two Hands
New York er hjem til en økende gruppe australiere, og påfølgende australske kafeer. Two Hands er ikke bare en av disse, det er kanskje den aller beste. Det som kjennetegner australske kafeer er fløyelsmyke melkebaserte espresso-drinker og digg mat, kanskje aller helst avokadotoast. Avokadotoasten hos Two Hands er perfekt, brødet er crispy, avocadoen smelter på tungen, og du kan velge å få det hele servert med et stekt egg for et ekstra proteintilskudd. Både den tradisjonelle flat white, og en macchiato, er av ypperste klasse, mens traktekaffen ikke kan sies å trollbinde noen. Kaffebønnene kommer fra Café Integral, et lite New York-brenneri. Interiøret er minimalistisk og hvitt, men sprites opp av Manhattans kreative elite. Dette er definitivt et in-sted hvor man like mye kommer for å se og bli sett, som å drikke kaffe. Emneknagg Two Hands.

164 Mott Street, Little Italy


 

9th Street Espresso
Som navnet tilsier lønner det seg å kjøpe espressobaserte drinker i den lille kaffebaren i East Village. 9th Street Espresso brenner sine egne kaffebønner, så hvorfor ikke ta med en pose til morgendagens frokost i Airbnb-leiligheten?! Kaffebønnene brennes hos Pulley Collective i Brooklyn, og kommer i minimalistiske papirposer med sort logo av en kaffekopp. Skinner solen er det fint å ta med kaffen ut i den nærliggende Tompkins Square-parken, hvor du kan lese boken Just Kids og reflektere over Patti Smiths første år i New York, eller annen ikonisk historie som har foregått akkurat her. 9th Street Espresso har også en avdeling i 11th Street og på det fabelaktige Chelsea Market, like ved The High Line. P.S. Smått sure baristaer kan forventes.

700 East 9th Street, East Village


 

Blue Bottle
Blue Bottle er den uavhengige kaffesjappa fra San Fransisco som går mot verdensherredømme, med åpning av sin første Tokyofilial i disse dager. Blue Bottle har likevel klart å holde på sin identitet hele veien, og har vært bevisste på å ikke fire på kvalitetskravene under ekspansjonen. Denne avdelingen i Berry Street, i hipsterfavoritten Williamsburg, er et av de bedre stedene for dryppkaffe i byen. Eller kanskje du vil prøve publikumsfavoritten New Orleans iskaffe? En melkebasert iskaffe, hvor kaffen er brygget sammen med endive. Et godt tips er å ta med kaffen til den nærliggende East Ferry-parken som byr på panoramautsikt over Manhattans fantastiske skyline. Et New York-øyeblikk du ikke vil være foruten.

160 Berry Street, Williamsburg