Tilbake til artikkler

Osloblikk; Barcelona

Det kan være sunt å bli sett utenfra, å møte seg selv i en annens blikk. I denne serien ber vi derfor baristaer og kaffebrennere fra hele verden dele sine tanker om Oslo som kaffeby. Denne gang, Jordi Mestre hos Nømad Coffee i Barcelona.

Du eier Nømad Coffee i Barcelona, fortell oss din historie.

Nømad startet i en mobil kaffevogn i London i 2011. I løpet av den tiden jobbet jeg også som frivillig på London Barista Championship, jeg hjalp kaffekompaniet DunneFrankowski med selve arrangementet, og fikk mitt første møte med et baristamesterskap. På det tidspunktet tvilte jeg på at jeg kom til å overbevise dommerne med mine ferdigheter, men en måned senere deltok jeg i det spanske baristamesterskapet og der kom jeg videre til semifinalen ved å lage den kaffen jeg likte og ved å gjøre det på min egen måte. Etter intensiv øving sammen med gutta fra DunneFrankowski, endte jeg opp med å vinne mesterskapet det året. Det var en stor opplevelse for meg, spesielt fordi jeg på det tidspunktet kun hadde jobbet som barista i knapt ett år.

Artikkelfoto_1

Hva har vært ditt mål med Nømad Coffee?

Da jeg startet opp med kaffevognen i London, var det med et ønske om å møte andre baristaer og kaffebrennere, noe jeg gjorde. Jeg møtte fantastiske folk som jeg lærte masse av. Når jeg flyttet tilbake til Barcelona, tok jeg med meg alt jeg hadde lært og startet noe nytt – selv om jeg holdt på navnet Nømad. Tilbake i Barcelona ønsket jeg å fokusere på kaffekulturen i Spania ved å blant annet bidra med bedre kaffe til det spanske markedet. Nå er målet å fortsette jakten etter den gode kaffen, samtidig som vi skal eksperimentere videre med brennemetoder og oppskrifter.

Jeg må bare spørre om bokstaven Ø i Nømad tilfeldigvis har noe med Ø i det norske språket å gjøre?

Nei. Før jeg startet å lage kaffe, studerte jeg produktdesign. Da pleide jeg å tegne tekniske tegninger, og i disse tegningene betyr Ø målet av diameter. Hele greia betyr egentlig at vi i Nømad Coffee prøver å være tekniske og presise i vårt arbeid.

Hvordan ser du på kaffekulturen i Oslo?

Jeg følger med på hva som skjer i Oslo, og det føles alltid som om nordmenn ligger litt foran de andre kaffekulturene jeg har kjennskap til. Det er ikke bare de kaffeproffe som er progressive i Norge, men også gjestene og kjøperne. De er like mye med på prosessen og de henger like mye med i utviklingen.

Er kaffekulturen annerledes i Barcelona?

Ja, her i Barcelona har vi så vidt startet med denne spesialkaffe-bevegelsen. Sånn sett henger vi litt mer bak enn hva dere gjør i Norge. Vi prøver å lære og vokse sammen med gjestene våre, samtidig som vi ønsker å utfordre dem. Men alt dette må vi gjøre steg for steg. Kaffekulturen i Barcelona utvikler seg kanskje langsomt, men stabilt.

Vi nordmenn liker å ta æren for lysbrent kaffe, slik Graham Bell tok æren for telefonen, fakta eller myte?

Ja, jeg tror det er sant. Jeg er ikke sikker på om Norge var først ute, men de er definitivt ledende i kaffebevegelsen. Det er også derfor vi liker å holde øye med deres kaffekultur.

File0015

Hvordan påvirker skandinaviske impulser Barcelona?

Vi påvirkes av Norges lysbrente stil, og vi har lyst til å tilby denne type kaffe til våre gjester. Vi ønsker også å fortelle dem om fordelene ved lysbrent kaffe.

Hva er den heteste kaffetrenden i Barcelona om dagen?

Siden vi fortsatt er helt ferske i spesialkaffe-bevegelsen, er langsom kaffe og den syrlige smaken fortsatt ukjent for folk flest. Men jeg tror vi er i ferd med å lede trenden mot det vi som baristaer liker best: langsom kaffe og balansert espresso.

Hva kan dere lære Oslo om kaffe?

Kaffescenen i Barcelona er liten, og vi er alle gode venner. Brennerier som Right Side eller Nino Tussell deler det samme målet om å vokse. Vi vet alle at vi må vokse sammen ellers vil vi ikke nå målene våre.

Til slutt, er det noen i det norske kaffemiljøet du ønsker å sende en hilsen til?

Absolutt. Jeg har lyst til å besøke Fuglen og Tim Wendelboe, og selvfølgelig finne ut mer om nye kafeer og andre talentfulle kaffeproffer.