Tilbake til artikkler

Osloblikk: Tokyo

Kaffeverdenen er stor og liten på samme tid. Det kan være vanskelig å skimte den Etiopiske kaffefarmen i det fjerne mens vi nyter ettermiddagens siste kaffekopp. Samtidig kan en kaffebar i en av verdens største metropoler føles like familiær som stamkaféen her hjemme. I denne komplekse verdenen av kaffe, liker vi å heie frem lille Oslo som best i klassen, men er alle enige med oss?

Det kan være sunt å bli sett utenfra, å møte oss selv i en annens blikk. I denne serien ber vi derfor verdensledende baristaer og kaffebrennere dele sine tanker om Oslo som kaffeby, med sin egen bakgrunn som kontekst. Først ut, Masahiro Onishi fra Switch Coffee i Tokyo.

Du eier Switch Coffee i Tokyo, fortell oss din historie.

Jeg har jobbet i kaffeindustrien i åtte år nå. De fire første årene, når jeg først startet å jobbe i kaffebar, var jeg, som så mange andre unge baristaer i Tokyo, besatt av latte-kunst. Men i løpet av denne tiden reiste jeg også et par ganger til USA, og jeg ble veldig inspirert av kaffescenen der.

I 2010 møtte jeg Toshi Ishiwata, sjefsbrenner hos Market Lane Coffee i Melbourne, og han tilbød meg å komme til Melbourne – en by hvor den spesialiserte kaffescenen er under rask vekst – for å opparbeide meg ytterligere kunnskap og erfaring. Det var en fantastisk mulighet jeg ikke kunne si nei til.

Etter ett år i Melbourne kom jeg tilbake til Tokyo hvor jeg begynte å leke med tanken på å åpne min egen kaffebar. Samtidig følte jeg et behov for bruke litt mer tid på å lære mer om kaffe som råvare. Jeg dro derfor opp til byen Fukuoka for å jobbe for Honey Coffee en stund. Eieren, Katsuhide Izaki, en sertifisert Cup of Excellence-dommer, lærte meg alt om speslialitetskaffe, sourcing, cupping, brenning… osv.

Etter to år i Fukuoka kom jeg tilbake til Tokyo i fjor, og da åpnet jeg endelig min egen kaffebar, Switch Coffee, i bydelen Meguro. Her brenner jeg mine egne bønner og serverer både dryppkaffe- og espressodrinker.

Artikkel_01

 

Hva er dine tanker om kaffescenen i Oslo?

Oslo er en av de beste kaffebyene i verden, med noen fantastiske kaffebrennerier som KAFFA, Solberg & Hansen, Supreme Roastworks og Tim Wendelboe. Disse aktørene er også gode ledere for spesialitetskaffe globalt.

Er den norske kaffescenen annerledes enn i Tokyo?

Etter min mening er ikke den skandinaviske kaffescenen så veldig annerledes enn hos oss. Kaffekjeden hos spesialiserte kaffebarer er som regel den samme verden over… fra sourcing til brenning, brygging og servering. På samme tid er livsstil og smak, kaffe som mat, selvsagt annerledes.

Vi nordmenn liker å ta æren for lysbrent kaffe, slik Graham Bell tok æren for telefonen… fakta eller myte?

Det er delvis sant, men jeg tror lysbrent kaffe er en verdensomspennende trend, som du også finner her i Japan. Det er ikke kun kaffebrennerier i Norge og Skandinavia som fokuserer på lysbrent kaffe, men likevel, dere er absolutt verdensledende.

Hvordan påvirker skandinaviske impulser Tokyo?

Ikke så veldig mye, selv om unge kaffebrennere prøver å brenne lysere enn hva de gjorde før. Folk lærer sakte, men sikkert, hvor godt lystbrent kaffe smaker. Men jeg tror ikke det nødvendigvis stammer fra Skandinaviske impulser.

Hva er den heteste kaffetrenden i Tokyo om dagen?

Den største trenden blant unge mennesker i Tokyo er å kjøpe ferske kaffebønner for å lage sin egen kaffe hjemme på kjøkkenbenken.

Til slutt, er det noen i det norske kaffemiljøet du ønsker å sende en hilsen til?

Ja, la meg sende et stort hei til Harald og Ingrid hos Kaffikaze, Taylor Browne hos Tim Wendelboe, og Yusho som pleide å jobbe for Fuglen i Tokyo, men som akkurat har flyttet til Oslo.

Artikkel_02