Tilbake til artikkler

Søndag på Bakklandet

Trondheim er ikke det man kan kalle en søndagsby. De fleste butikker, spisesteder og kaféer holder stengt og på visse tider av dagen kan sentrum virke forlatt. Likevel er det liv å finne i Trondheim på en søndag hvis man bare vet hvor man skal lete.

Søndag er en perfekt dag å ta turen til det som på folkemunne kalles gamle-Trondheim, selv om det historisk sett er en av de nyere bydelene. Stedet er Bakklandet, rett over Nidelven fra sentrum. Her kan man vandre omkring blant idylliske trehus som strekker seg helt ned til elvebredden. Fortsetter man oppover kommer man til Kristiansten Festning som gir en fantastisk panoramautsikt over hele byen.

Bakklandet-Artikkel_02

Dromedar
Jeg starter dagen ved å vandre fra Trondheim Torg, opp mot Nidarosdomen og deretter over Gamle Bybro til Bakklandet. Slik får jeg med meg noen av de mest kjente severdighetene i sentrum: statuen av Olav Tryggvasson, Nidarosdomen, Nidelven og den ikoniske elvefronten mellom Gamle Bybro og Bakke Bro.

Mitt første stopp er Dromedar Bakklandet. Ved åpningen i 1997 var dette den første kaffebaren i Trondheim. Både espressomaskinen og baristaene er oppdatert siden den gang, men sjelen er den samme.

Det er en kald vintermorgen og jeg varmer meg på en saftig, grov scone og en søt chili, Dromedar sin ultimate signaturdrikk. Lokalet er intimt og man er heldig om man får sitteplass innendørs. Opplevelsen av erketrøndersk kaffekultur er likevel verdt det, selv om man skulle ende opp med å stå, eller måtte ta med sin varme chilikaffe ut i vinterkulden.

Bakklandet-Artikkel_03

Kristiansten Festning
Nå er jeg varm og har litt i magen å gå på. Vandringen går videre langs Øvre Bakklandet. Det er lett å tenke at man har reist tilbake i tid når man ser de gamle trehusene og butikkene her, som Sykkelbua og Bakklandet Skydsstasjon. Mitt neste mål er Kristiansten Festning for å få utsikt over byen i de rolige morgentimene. Den raskeste veien går rett opp den bratte Brubakken, men jeg velger å gå den noe lengre og litt mer fremkommelige ruten om Øvre Bakklandet. Det er lett å finne frem, festningen tårner over byen og den hvitmalte klossen av en borg er ofte synlig mellom trehusene.

Festningen har en så unik stemning at bare det å gå runden langs muren føles veldig høytidelig. Her oppe, over byen, har man utsikt til alt Trondheim har å by på. Nidarosdomen, som fremstår som hjertet av sentrum. Nidelven, som bukter seg som en slange ut mot Trondheimsfjorden. Byåsen, som stiger opp fra Ila. Munkholmen i det fjerne. Bare det å stå og nyte utsikten er verdt turen opp hit alene, men Kristiansten Festning er i seg selv også spennende å utforske, både fra et arkitektonisk og et historisk perspektiv.

Fra festningen går jeg ned Brubakken. Den er av trøndere ansett som så bratt at den har fått montert både sykkelheis og pausestoler. En kort spasertur ned så er jeg tilbake på Bakklandet. Turen derfra går til Nedre Bakklandet hvor man kan spasere helt ned til bredden av Nidelven. Jeg blir stående her en stund og kikke på det sorte, blanke vannet. Den eneste indikasjonen på bevegelse er høstløvet som driver forbi ut mot Trondheimsfjorden. På begge sider av elven står hus på påler som et nordisk Venezia. Idet jeg snur meg for å gå, slår klokken tolv og Vår Frues kirke ved Trondheim Torg starter sitt klokkespill. Tolv slag, etterfulgt av en myk melodi som fyller luften rundt meg. Jeg blir stående nærmest på tåhev for å få med meg melodien, og idet klokkespillet slutter svømmer et par ender forbi. Jeg kunne ikke sett for meg noe mer idyllisk.

Bakklandet-artikkel

Seams
Lenger nede på Nedre Bakklandet finner jeg gamle Bakklandet Sløyd som nå huser motebutikken Seams. Det er en slik butikk hvor jeg har lyst på alt og blir dradd inn som en møll mot flammen. Seams er hovedsaklig en herrebutikk med artikler som bartevoks og skjeggolje, men også mye som passer til alle, for eksempel toalettvesker, lommebøker, penalhus, ryggsekker og klær for begge kjønn. Butikken er liten og minimalistisk innredet, og jeg får en følelse av å kikke gjennom en nøye kurert kolleksjon. Alt oser kvalitet og prislappen reflekterer dette, men når kjøpet blir møysommelig pakket inn og overlevert i en tote-bag er det vanskelig å angre.

Baklandet-Artikkel

Mat fra Hagen
Siste stopp på min søndagsvandring er Mat fra Hagen, helt i enden av bydelen, der Bakklandet glir over i den mer industrialiserte Solsiden. Her setter man seg ned i et lyst lokale som fremstår som en gammeldags grønnsakshandel. Mat fra Hagen byr på økologisk vegetarmat man kan spise med god samvittighet. Ferskpresset rødbetjuice, råkost og mineralvann filtrert med aktivt kull fra Japan. Maten blir servert på bambusplanke og er pakket inn i brunt matpapir. Skulle det lille lokalet være fullt, kan man også ta maten med seg videre på ferden.

Bakklandet-Artikkel_01

Trondheim er ikke en by med veldig mye aktivitet på en søndag. Det hender at man kan finne ting som skjer, men som oftest råder det en sløv og behagelig stemning i hele byen. Slike dager er perfekte for å gå rundt og bare kjenne på stillheten. Det er en slappe-av-dag, en kafédag eller en dag for å gå på museum. Har man likevel en plan kan man få utrettet mye på en søndag i Trondheim. Og spesielt på Bakklandet.