Tilbake til artikkler

Verdens Beste Kaffeby?

I Melbourne får du en god kopp kaffe på hvert eneste gatehjørne, byen har en lang og stolt espressokultur. De siste par årene har også håndbrygg kommet for fullt.

I disse dager er det lett å få tak i god kaffe nesten uansett hvor man drar, du må kanskje planlegge eller gå deg litt vill, men den som leter vil finne. Det som gjør Melbourne unik er at de gode kafeene finnes absolutt overalt. Det har nesten blitt en umulig oppgave å få servert dårlig kaffe i Australias nest største by, og det er også derfor Melbourne kan meske seg med den uoffisielle tittelen: verdens beste kaffeby.

Ja, du kan kanskje finne en bedre kopp andre steder, men du kan neppe finne en by med et like stort utvalg av kvalitetskaffe i hver eneste bydel. En uke er ikke nok til å drikke seg gjennom alle kaffebarene man ønsker å besøke, og du blir fort overrasket over kvaliteten på kafeer som ikke er en del av det tradisjonelle spesialkaffemiljøet. I Melbourne må man rett og slett legge bort noen av sine kaffefordommer.

Få steder står brunsjkulturen så sterkt som her. De aller fleste kaffebarer tilbyr også en appetittvekkende matmeny bestående av avokadotoast, posjerte egg så langt øyet kan se, surdeigsbrød og hjemmelaget granola. Og ricottapannekaker, selvfølgelig. Gjerne med ferske bær, eller rabarbrakompott.

I Melbourne er det like naturlig at gode brunsjkafeer tar kaffe seriøst, som at kaffebrennerier tar brunsj seriøst. Proud Mary er en brunsjinstitusjon i bydelen Collingwood, de brenner sine egne bønner, og tilbyr en rekke håndbrygg, i tillegg til mat. Auction Room drives av brenneriet Small Batch, hvor du nå finner tidligere Tim Wendelboe-ansatt Tim Varney, og her er brunsjen overraskende halve moroa.

Mens brunsj i New York fort kan bli en våt affære, med brunsjcocktails og bottomless mimoas, så handler brunsj i Melbourne om god kaffe og enda bedre mat. Med lokale, ferske råvarer året rundt, finnes det ikke dvaske tomater, eller hard avokado å oppdrive på en eneste tallerken.

Australia har blitt verdenskjent for sin signaturkaffedrikk, en flat white. Filterkaffe har lenge vært forbundet med dårlig amerikansk dinerkaffe, men håndbrygg har begynt å få et sterkere fotfeste de siste par årene. Mange steder har egne bryggebarer for håndbrygg, og aller best er kanskje Dukes Coffee Roasters og Filter, men det er vanskelig å dømme et sted på bakgrunn av ett dårlig håndbrygg – da en barista kan ha hatt en dårlig dag, eller vært uforsiktig i et lite øyeblikk. Et håndbrygg er lettere å ødelegge enn å perfeksjonere. Cappuccinoen i Australia er også en saga i seg selv, da et tynt lag med kakaopulver avslutter drikken, helt uten at det blir for søtt, men runder av melkeskummet på en elegant måte.

Om Melbourne er verdens beste kaffeby? Det er vanskelig å svare på, men det enorme utvalget av gode kaffeopplevelser er nok til å gjøre en hvilken som helst kaffeby misunnelig.

ALITUS

Altilus

På Altius finner du kanskje Melbournes søteste kaffepar. Hanna Alderton og Jarred Pageot startet den bittelille kaffebaren i oktober i fjor – men  de har allerede rukket å finne formen. Paret brenner ikke sin egen kaffe, men kverner kaffebønner fra steder som Small Batch og Market Lane. Både espresso og V60 står på menyen. Hannah og Jarred har gjort det meste ut av de få kvadratmeterne, og byr på et elegant lokale bestående av minimalistiske veggfliser, en innbydende kaffedisk, et lite trebord med friske blomster og plass til fire gjester, samt et åpent vindu ut mot Flinders Lane. Som relativt nyåpnet finner Altius fortsatt sin plass i Melbournes kaffejungel, og kundegruppen består av både forretningsfolk som jobber i området og kaffefolk som har tatt turen ens ærend.

517 Flinders Lane

 

Dukes Coffee Roasters

Dukes

Du finner Dukes Coffee Roasters i en av Melbournes mest sjarmerende gater, litt for turistifisert vil noen si, men turistifisert på akkurat den riktige måten. Av Flinders Lane finner du en rekke trange, små alléer fylt med sjarmerende kafeer og spisesteder, samt arkader proppet til randen med spennende butikker. Litt gammeldags, mye sjarm, og en god dose nostalgi for en svunnen tid. Kun et steinkast unna ligger Dukes, kaffebaren som også er et kaffebrenneri. Kaffebønnene kommer til sin rett i en spesialbygget bryggebar, kaffen serveres i glass fra Japan og i spesialdesignet keramikk fra en lokal designer. Lokalet er minimalistisk på en måte som passer omgivelsen godt, med innslag av lyst treverk og mønstrede gulvfliser. Det aller beste er kanskje den lange bardisken hvor du kan sitte å se på baristaen brygge en v60, mens han (eller hun) forteller deg om kaffen og hvor den kommer fra. En intim kaffeopplevelse i et sjarmerende område.

247 Flinders Lane

 

Everyday coffee

Everyday

Hvis du spør en lokal melbourner om kaffetips, er sjansen stor for at de vil svare Everyday Coffee. Denne kaffebaren er både en nabolagsfavoritt, og en destinasjon for kaffekjennere. På menyen står et rullerende utvalg av kaffebønner fra byens beste kaffebrennerier, sorte espressodrikker brygges som regel på Seven Seeds Espresso, mens hvite espressodrikker lages av Small Batch Candyman. Det er også dryppkaffe å få, både filter og V60. Kaffen serveres i spesialdesignede kaffekrus med kaffebarens egen logo, du får også kjøpt med deg kaffekruset hjem, sammen med et godt utvalg av kaffeutstyr. Everyday Coffee er et bra sted for å drikke kaffe, men kanskje et enda bedre sted for å se og bli sett – kaffebaren ligger i den hippe bydelen Collingwood, på grensen til det ultrahippe Fitzroy.

33 Johnston Street

 

FILTER by small batch

Filter

Sammen med Auction Rooms er dette en av Small Batchs to kafeer i Melbourne, men i motsetning til Auction Rooms er dette en rendyrket kaffelab med egne seksjoner for espressokaffe og håndbrygg. Håndbrygget, spør gjerne om en geisha, serveres i delikate glasskarafler med felthåndtak, og i små minimalistiske porselenkopper. Store vinduer åpner ut mot en travel sentrumsgate, og her kommer det mange forretningsfolk innom før jobb. Filter har også en egen liten avdeling med kaker. Det lyse treverket mot det industrielle gråfargede gulvet, og de store lyse vinduene, gir Filter et moderne skandinavisk preg. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene, men planlagt ned til siste detalj. Baristaene stopper gjerne for en liten prat, men lar deg også være alene om du ønsker det.

555 Collins Street

 

Market Lane

Market-Lane

Market Lane er nesten et imperium i Melbourne med sine fem avdelinger. Den hyggeligste finner du kanskje i Therry Street kun et stråkast unna Queen Victoria Market – byens største matmarked. På Therry Street møter du imøtekommende baristaer i Market Lanes karakteristiske blå forklær, du møter hvite, minimalistiske lokaler og du møter stjernen i rommet – en Synesso espressomaskin. Hipstere sitter lettere henslengt i vinduet, eller på trebenker som er plassert opp i mot de sparsomme veggene, mens en enkel krittmeny henger på veggen. Market Lane tilbyr også håndbrygg på egenbrente bønner – men en espressobasert kaffedrikk er nok veien å gå her.

109/111 Therry Street

 

Patricia Coffee Brewers

Patricia

Midt i hjertet av Melbournes businessdistrikt finner du Patricia, et lite lokale med noen få melkekasser som sitteplasser på gaten utenfor. Inne summer det av stemmer og kaffemaskiner, utenfor summer det av mennesker og byliv. Her kommer finansnæringen for sin første eller tredje daglige koffeinfiks på vei til et viktig møte, men her kommer også kaffekjennerne som har tatt veien for kaffen alene. V60 brygges til perfeksjon, melkeskummet på en cappuccino er akkurat så fløyelsmykt det skal være, baristaer smiler i spesialdesignende lærforklær. Patricia har noe genuint over seg, og stedet snakker i mange toneleier, det er kanskje ikke rart at Tim Varney kaller stedet hans favorittsted i hele verden?

493-495 Little Bourke Street