Tilbake til artikkler

Bitt av basillen

Hvorfor besøker Edvald Boasson Hagen en espressomaskinfabrikk på sin eneste fridag under VM i Italia i 2013? Han er bitt av kaffebasillen.

Solbrun og fresh står Edvald Boasson Hagen og ser på den nye kaffebrenneren på Supreme Roastworks øverst på Løkka i Oslo. Hans lokale hang-out nummer én. Han kjenner de som jobber her, liker miljøet, og ikke minst – han får tilgang til espressomaskinen. Han steller seg bak den avanserte maskinen og begynner å kverne noen bønner.

Han spør hva jeg drikker og serverer meg etter hvert en helt upåklagelig cortado. Virkelig utsøkt. Vi setter oss utenfor med solen i ansiktet, ved siden av oss står en original sykkel. Den er ikke hans. Utrolig nok har han ikke tatt sykkelen ned fra Tåsen denne varme ettermiddagen. Han har dog trent noen timer på morgenen, så det får holde.

Artikkel_02

Pause langs veien
For Edvald hører kaffe og sykling sammen.

– Kaffe og sykkelsporten har alltid vært en naturlig kombinasjon. Vi sitter jo på sykkelsetet mange timer om dagen. Så en pause må man ta, og da er det gjerne med en kaffe og kanskje en kake til. Slik har det alltid vært i sykkelsporten.

Inntil nylig var det få i Norge som kjente til denne naturlige linken mellom kaffe/kafé og sykkel, utenom syklister selv. Men i hovedstaden har det, den siste tiden, dukket opp flere sykkelkafeer hvor du kan ta med sykkelen din på en sjekk mens du nyter en kaffe ved siden av. Det er kanskje først når det kommer en kommersiell link at massene får det med seg, slik disse sykkelkafeene er et eksempel på.

Når syklistene stopper på en kafé langs landeveien er det like mye for en pust i bakken som en sosial catch-up.

– Det blir en litt annen form for prating når vi setter oss ned. Men, vi prater jo ganske mye på sykkelsetet også da, det er jo noen ganger vi sykler i 7 timer om dagen, sier han og ler.

Hva drikkes det når dere stopper? 

– Da går det i espresso eller sort kaffe.

Under årets Tour de France var Edvald Boasson Hagen med i The Rules, en mini-serie som gikk på tv2.no. Vi lærte der de strenge kodeksene i sykkelmiljøet. En av episodene er dedikert til Boasson Hagen og hans lidenskap for det sorte gullet. Det snakkes blant annet om at det kun er lov å drikke espresso, eller macchiato, når man tar pause med sykkelutstyret på.

Det er nok naturlig at proffsyklister ikke drikker de store melkekaffene, men at de får seg en oppkvikker eller to i form av den mest konsentrerte kaffeformen. Selv starter han gjerne dagen med to doble espressoer og en cappuccino.

Syklister og hipstere
Det er jo ikke til å stikke under en kaféstol at kaffetrenden er preget av hipsterkultur, og det samme skjer nå i sykkelsporten. Det er rett og slett blitt trendy å sykle, særlig langdistanse. Sånn som Norge på tvers, triatlon eller andre ritt som for få år siden var forbeholdt dem med sykling som fulltidsjobb.

Et av bevisene på denne trenden er de nystartede sykkelkafeene Peloton og Roleour som begge har fått besøk av kaffesyklisten. Edvald skryter av begge stedene, men han foretrekker likevel sin kaffe på stamstedet Supreme. Her kan han tross alt lage sin egen. Han vet hvordan han liker den. Edvald tror ikke syklister er mer kresne enn andre på hvordan de foretrekker sin daglige dose koffein, men at han selv har blitt det, det er tydelig.

Det er faktisk ingen kaffe han ikke drikker. Eller?

–Så lenge kaffen er god, gjerne nykverna, da glir den ned.

Proffsyklistlivet er et liv på reisefot, og Edvald har cirka 170 reisedøgn i året, likevel blir det flest dager i Oslo, det til tross for at han sykler for det sør-afrikanske laget mtn-Qhubeka. Laget møtes på treningssamlinger i Italia, og så drar han på treningsleir på Mallorca. Begge steder kan man selvfølgelig få tak i en anstendig kopp med kaffe.

Spesialdesignet La Marzocco
Tilbake til espressomaskinfabrikken i Italia. Da Edvald deltok i VM i Italia for to år siden, hadde han kun én fridag. Da tok han like gjerne turen til fabrikken La Marzocco i Firenze. Der tittet han fascinert på de mest avanserte maskinene. Til slutt gjorde han en avtale med La Marzocco om å få laget en spesialdesignet modell, en noe mindre versjon av den som står på mange kaffebarer, som kunne passe hjemme på kjøkkenbenken hans. Som sagt, så gjort. I dag får gjestene, og kjæresten, til Edvald servert kaffe fra en av de beste espressomaskinene i verden.

Baristaen Edvald
Vi hører rykte om at det finnes en Edvald Boasson Hagen-blend her på Supreme? Hva er det? 

–Aha, den såkalte EBH-blenden ja. Det er en morsom greie, det er en miks av to bønnetyper fra Columbia og Rwanda, ganske utsøkt om jeg så kan si det selv.

Edvald forteller at det er mye å lære om kaffe, og at han synes brenning er spesielt spennende. Han nevner en annen proffsyklist, canadiske Christian Meyer, som startet sin egen kaffebar i Girona, Spania, med eget brenneri og greier. Det er inspirasjon i det.

– Jeg vil utvikle meg i kaffe, det er det samme som i sykling. Det er øving og stadig noe nytt å sette seg inn i.

Han ser nesten litt drømmende ut.

Kanskje det en dag blir Edvald som står og serverer deg en kaffe fra hans egen kaffebar?

Artikkel_01