Tilbake til artikkler

Halaldesign

Designparet Kraakvik & D’Orazio er sammen nesten hele døgnet, Men etter stengetid kobler de av hver for seg med enten matlaging eller skigåing. Vi snakker selvsagt om en italiener og en nordmann.

“KJØTT” STÅR DET PÅ SKILTET som henger høyt oppe på veggen, også de slitte flisene kan tyde på et tidligere kjøkken. I en sidegate på Grünerløkka, et par steinkast fra Schous plass, ligger interiørbutikken Kollekted by. Før i tiden huset det samme lokalet Oslos første halalbutikk, i dag er det innredet av et designpar som har samlet alle sine favoritting under ett tak, mens de har latt lokalets historie fortsette å sitte i veggene.
På en sort benk foran et stort butikkvindu sitter en gestikulerende italiener og en smilende norsk kvinne. Sammen sitter de omringet av gjenstander de føler stor kjærlighet til, mens de forteller energisk om arbeidet de gjør innenfor interiør og styling.
I 12 år har de både levd og jobbet sammen. Alessandro D’Orazio, fra Milano og Jannicke Kråkvik fra Hvitsten ikke langt fra Oslo. I utgangspunktet var de konkurrenter. En klassisk kjærlighetshistorie. Det var etter et kort opphold i hjemlandet Italia at Alessandro fikk nyss i at Jannicke hadde tatt i bruk fotografer som han selv pleide å bruke, noe som pirret nysgjerrigheten.
– Jeg spurte fotografene hvem denne damen var. Da kunne jeg enten velge å senke konkurrenten eller samarbeide med henne, ler Alessandro.
– Det endte med at vi samarbeidet, legger Jannicke smilende til.

 

Artikkel-4

 

Åpnet interiørbutikk
Etter å ha jobbet sammen i flere år for ulike produsenter, ønsket de å finne en plass som bare var for dem. De hadde allerede passert lokalet i Rathkes gate flere ganger, og bestemte til slutt at det var her de skulle åpne butikk.
– Vi ønsket oss noe eget som ikke skulle være relatert til kunder eller bestemte produkter. Med vår lange erfaring fra bransjen, samt utallige reiser og messebesøk visste vi hvilke produkter og produsenter vi ønsket i vår butikk, sier Jannicke.
Alessandro legger til at alle produktene i butikken er valgt med hjertet, og inspirasjonen til å åpne Kollekted by fikk de av en gjeng unge gutter som står bak den danske møbel- og interiørprodusenten frama.
– Deres filosofi er å lage et rent og ærlig design. Det er inspirerende, sier Alessandro.

Den mørkhårede italieneren går ivrig rundt i butikken, peker på gjenstander og forteller om historiene bak håndverket. På en av hyllene ligger det fjøler på rekke og rad. Disse lages av noen unggutter fra London som kjører rundt og finner felte trær som de bruker som materiale, kan han fortelle.
Det er ikke kun tingenes unike opprinnelse, men også bruken av resirkulert materiale, paret er opptatt av. Både Jannicke og Alessandro ønsker at møblene de selger skal være funksjonalistiske, og at de skal kunne brukes til evig tid om man så ønsker.

Artikkel-1

 

Norge vs. Italia
I årene før de to møttes studerte Alessandro arkitektur, og kunst og håndverk, i Italia. Han dro etter hvert til Oslo der han jobbet med interiør og knyttet nyttige kontakter ved å være en del av bransjen. Men hva var det som fikk han til å dra til Norge i første omgang? Jo, det var selvsagt først og fremst en dame. Norge hadde nok ikke vært et naturlig valg for ham hvis ikke hun var i bildet.
– Jeg visste lite om landet annet enn at det var høyt oppe på kartet et sted og at det var ganske kaldt, sier han.
Men til tross for at han er negativ til kulden, mener Alessandro at stylist-miljøet i Norge er mer positivt enn i Italia.
– Det er flere designere og stylister som sier at man i Norge har et åpent og godt forhold, og at vi hjelper og støtter hverandre, sier Jannicke.
– I Italia er miljøet mer lukket, og det er mye vanskeligere å komme seg frem som stylist, særlig fordi folk oftere har spisse albuer, legger Alessandro til.
Selv er paret opptatt av å promotere norsk design fordi det er så mye spennende som skjer blant unge norske talenter.

Artikkel-4 Artikkel-1

Lite fritid
Mens Alessandro hadde mye erfaring før de begynte å jobbe sammen, hadde Jannicke så vidt begynt i bransjen da de to møttes. Hun hadde tidligere studert på det som i dag heter Westerdals, og det var der hun oppdaget at styling var hennes greie.
– Det som er viktig i styling er at du brenner for det, og at du forstår at du ikke blir rik av det med en gang. Også tror jeg det er mange som tror det meste av arbeidet er pyntingen, mens det egentlig er maling og snekring, sier Jannicke.
På spørsmål om hva de gjør når de har fri utbryter Alessandro raskt:
– Da sover vi!

Jeg forstår fort at de ikke har hatt ferie på en god stund. Men Jannicke følger opp kjærestens kommentar og understreker at hvis de har litt fri så elsker de å gå rundt i Oslo og oppleve nye steder.
– Også er nok jeg en del mer glad i å gå turer i marka, og å stå på ski, enn hva Alessandro er.
– Ja, hennes familie er helt skigale. Men jeg er ikke en av de italienerne som står på ski. Jeg er en asfalt-italiener, smiler Alessandro.
Ikke lenge etter Jannicke hadde møtt Alessandro skulle hun hjem til sine foreldrene på besøk. På grunn av den store aldersforskjellen mellom dem var hun mest redd for at de skulle spørre henne hvor gammel han var.
– Isteden spurte de om han stod på ski, ler hun.
Men skifrelst har altså italieneren ikke blitt i løpet av sin tid i Norge. Det å lage mat er han derimot glad i. For mens Jannicke kobler av med en kveldstur, slapper Alessandro mest av når han lager mat.
– Jeg får en god følelse av å lage god mat til vennene mine. Det finnes ikke noe bedre betaling enn når du ser at de setter pris på det jeg har laget, sier han.
Men for øyeblikket er det ikke mye kjøkkenplass å lage mat på. Paret pusser opp leiligheten i Gamlebyen etter at den har stått så å si uberørt siden de kjøpte den for 12 år siden. Kjøkkenet blir spesialtegnet av frama, mens de ser for seg at resten av interiøret vil ligne mye på det estetiske uttrykket i butikken.
– Vi har egentlig aldri hatt det som vi vil ha det hjemme hos oss selv. Men nå syns jeg det er viktig at vi skaper noe med et personlig uttrykk uten at det ser ut som vi har prøvd for hardt, sier Jannicke.

Artikkel-4

Tradisjon og håndverk
I et lite siderom i butikken står møblementet som de begge har som en av sine favoritter. En japansk designet kommode som er flyttbar. Også hyllene kan flyttes på.
– Du må ikke gå til kommoden, kommoden kommer til deg. Den er både praktisk og stilig, sier Alessandro.

Kort tid etterpå avslører Jannicke at Japan og Tokyo kanskje er den destinasjonen de aller helst ønsker å utforske.
– Egentlig står Norge og Japan hverandre nært på mange måter, også innenfor interiør og styling. Men det spesielle med Japan er den stoltheten de viser for håndverket sitt, og at de fortsatt har en sterk håndverkstradisjon. Det kommer vi til å se mer av i Norge framover, sier hun.
Jannicke mener det er viktig at Norge tar tilbake tradisjonene og det gode håndverket.
For selv om de er et reiselystent par, har de likevel bestemt seg for å slå seg ned i Oslo. Med et allerede godt etablert nettverk, og en forkjærlighet for norsk design, føles det riktig.
For stylister, som for journalister, er det i dag ekstra vanskelig å jobbe redaksjonelt på grunn av dårlige tider i mediebransjen.
– Av den grunn kan det være at man må holde på med en del reklame. Men så lenge man holder på identiteten sin så skal det gå bra. Også er det viktig å ikke avslutte når noe føles vanskelig, men prøve å forandre det man ikke er fornøyd med til noe positivt. Akkurat som at man kan forandre Oslo til noe positivt ved å oppleve nye sider ved byen, sier Alessandro.

Rituell lørdagsdrink
Etter flere år under samme tak, og en jobb som gjør at de er sammen nesten døgnet rundt, utstråler paret like mye engasjement til arbeidet sitt som de gjør til hverandre. Ved å utfylle hverandres setninger forteller de hva de gjør for å holde sammen.
– Jeg tror det aller viktigste er alenetiden. Når vi er hjemme snakker vi ikke sammen, men sitter kanskje heller på to forskjellige rom og gjør hvert vårt, sier de.
Videre legger de til at det er viktig med utblåsningene som de har en gang i blant.
– Jeg bor jo sammen med en italiener, og det kan jo bli ganske uttrykksfullt. Det er noe jeg tror nordmenn kan lære noe av, mener Jannicke.
Hun tror det er flere som syns det er på grensen til galskap å bo sammen i tillegg til å jobbe sammen 24 timer i døgnet.
Men selv om mesteparten av livet til duoen handler om arbeid, har de klart å skape én tradisjon som bare handler om dem. Hver lørdag etter stengetid drar de to ned til Bettola, nederst på Løkka, hvor de drikker én, og gjerne flere, cocktail og det helst i strålende sol.

Artikkel-4